Heves Megyei Vállalkozói Napok – hatalmas sikerrel, magas részvétellel zajlottak le az üzemlátogatások

2019.11.16.

Napjainkban zárult a már hagyományos, őszi Heves Megyei Vállalkozói Napok keretében megvalósult nagyszabású üzemlátogatás-sorozat. A program finisében, november első felében, zömmel Hatvan és környékének különféle vállalkozásai tárták ki a kapuikat, érdeklődő fiatalok százainak engedve betekintést a gyárak, műhelyek, sőt a kórház világába.

A hatvani Albert Schweitzer Kórház több ízben is bemutatkozott az egészségügy iránt érdeklődők számára. A pályaválasztás előtt álló szűcsi diákokat, valamint a Széchenyi István Római Katolikus Gimnázium és Szakgimnázium egészségügyi pályát választó diákjainak mutatták be az egészségügy területén elérhető szakmákat, lehetőségeket. Jártunk a központi műtőben, a szülészeten, a sürgősségi befogadó központban és a rehabilitációs részlegen is.

 

A lőrinci Bumjin Kft-nél a fröccsöntés világába kalauzoltak el, a gyárban folyamatos a pörgés, naponta több kamion szállítja el tőlük a televíziók elkészült műanyag alkatrészeit.

A hatvani 2. számú Általános Iskola tanulói a Horváth Rudolf Intertransport Kft. tevékenységét, főbb működési területeit ismerhették meg. Jártak a hatalmas raktárakban és a kamion- illetve a gépjárműszerelő részlegeken.

 

A Johnson Electric Hungary Kft-hez látogató szintén széchenyis diákok ezúttal a terméktervezéssel, teszteléssel, a raktározással és a gyártási folyamatokkal ismerkedhettek meg. Bemutatásra került a számviteli, könyvelési és minőségbiztosítási részleg is.

 

A Qualiform Kft-ben pályaválasztás előtt álló zagyvaszántói diákok hatalmas lelkesedéssel vetették bele magukat a kokillaöntés tanulmányozásába. Az apci üzemben különleges, Magyarországon csupán két helyen alkalmazott technológiával dolgoznak, a gyerekek ámulva figyelték, miként lesznek a nyers alumíniumtömbökből hosszas folyamattal és sok ember munkájával kicsi alkatrészek. 

A szomszédos CSABAcast új üzemébe herédi fiatalok látogattak el, ahol a nyomásos öntészeti technológiákkal ismerkedtek meg: itt is láttak munka közben hatalmas fémkohót, folyékony állapotú fémet és megmunkáló robotokat.

 

Hatvanban és környékén fontos szerepet tölt be a logisztika, a raktározás. A Széchenyi István Római Katolikus Gimnázium és Szakgimnázium végzős diákjai a terület több jelentős képviselőinél is jártak, hogy tanulmányozzák az ott folyó munkát. 

 

A Mader Logisztikai Kft-nél tett üzemlátogatás alkalmával Radosza L. Rico, a vállalat hatvani kirendeltség-vezetője köszöntötte és látta el nagyon hasznos „útravalóval” a munkába állás, illetve a továbbtanulás előtt álló fiatalokat. A cég hagyományos középvállalkozásként indult, majd az évek során nemzetközi szolgáltatóvá és az integrált logisztika elismert szakértőjévé nőtte ki magát. A létesítményben többrétű feladatkörök vannak, a bejárás során számos részlegen megfordultak a széchenyis fiatalok. 

A Delogist Kft. logisztikai elosztóközpontja a Decathlon üzleteket látja el a termékekkel. A programon résztvevő középiskolás diákok megismerkedtek a logisztikai központ felépítésével, a termékek tárolási megoldásaival, targoncáztak, csomagoltak – és a látottakhoz fűződően számos érdekes feladatot is nagy lelkesedéssel oldottak meg. 

 

A programsorozatot a petőfibányai iskola 7. és 8. osztályos tanulóinak a lőrinci Balog-Metal Kft-nél tett látogatása zárta. Betekinthettek a vállalkozás régi és új üzemcsarnokába, ízelítőt kapva a fémipari szakmák és az alumínium-öntészet rejtelmeiből. A gyerekek egyaránt láttak régebbi fémforgácsoló gépeket és modern automatizált megmunkáló állomásokat. Érdekesség, hogy a családi vállalkozásnál több hölgy is dolgozik gépkezelőként, biztatták is a lányokat, hogy nyissanak bátran a fémipari szakmák felé, hiszen a gépészet területén is megtalálhatják a számításaikat!