Önbizalom-erősítés hölgyeknek

2019.08.07.

Július végén vállalkozó nőknek és édesanyáknak is önbizalom-erősítő tréninget szervezett a Heves Megyei Család és KarrierPONT. A program során az önfejlesztésen túl a kapcsoltépítésre is lehetőség volt.

A férfiak által dominált üzleti életben sokszor nehéz nőként érvényesülni. A szakértelmen kívül nagy szükség van a határozott fellépésre, nagy önbizalomra és magas önbecsülésre. Az Ifka Nonprofit Kft. trénerei által tartott tréningen nagy hangsúlyt kapott önmagunk megismerésére, a helyzetek felismerésére és a visszacsatolások meghallgatására. 

 

A kétórás workshop során egyéni és csoportos feladatok segítségével teret kaptak a résztvevők arra, hogy saját működésükre tekintsenek. Önismeretük mélyítését különböző szimbolikákkal, asszociációkkal dolgozó gyakorlatok segítségével támogattuk. A workshop résztvevői női vállalkozók voltak, így előtérbe került a munkahelyi önbizalom, a női helytállás az üzleti életben mint kiemelt téma, nehézség. 

 

Illusztrációs kártyák segítségével ránéztünk, hogyan érezzük magunkat jelenleg a bőrünkben, hogyan vagyunk saját önbizalmunkkal, önmagunkba vetett hitünkkel. Ezt követően felidéztünk számos olyan helyzetet, szituációt, melyekben sikeresen, magabiztosan tudtunk helytállni. Ezen történetek, tapasztalatok feldolgozása, általános tanulságok kiemelése csoportosan történt meg. 

 

 

A célcsoport speciális összetételéből fakadóan kiemelt érdeklődés volt a különböző szerepek összehangolásának (munka – magánélet – női szerepek) megbeszélésére is. Kiscsoportos tapasztalatcsere segítségével osztottak meg tapasztalatokat félelmeket egymással a résztvevők (Vajon elég vagyok-e összehangolni a munkát a magánéletemmel? Vállalkozó nőként mikor alapítsak családot? Van-e önmagamba vetett bizalmam, hogy mindkét területen helyt tudok állni?) 

 

Önbizalom-erősítő workshop édesanyáknak

 

A délutáni workshop résztvevői anyukák, kismamák voltak, akik jelenleg a munkaerőpiactól távol, otthon, gyerekneveléssel töltik mindennapjaikat. A célcsoport specifikus helyzetéből adódóan kiemelt téma volt az önbizalom anyaként, szülőként és nőként egyaránt. 
 
A résztvevők számára kiemelten izgalmas téma volt a munkába állás, illetve a munka és az otthonlét közötti különbségekből fakadó helyzetek kezelése, megélése. Csoportos beszélgetéseink során ezekre a témákra nagyobb hangsúlyt fektettünk.
Megfogalmazódott a résztvevőkben, hogy anyaként fontos szerepük van gyermekük egészséges önbizalmának kialakításában és fenntartásában, ugyanakkor erre csak úgy van lehetőségük, ha önmaguk is jól érzik magukat a bőrükben.

 

A workshopon szó esett az önismeret és az önbizalom viszonyáról is, melyet egy konkrét modellel, a Johari-ablak bemutatásával és egy erre épülő feladattal dolgoztunk fel.

 

A következő Üzleti reggeli, avagy networking női vállalkozóknak időpontja: 2019. augusztus 21. 

 

„Nők a munka világában Heves megyében ” (EFOP-1.2.9-17-2017-00046)