Támogassa a gyöngyösi pályaorientációt!

2019.02.14.

A gyöngyösi vállalkozások befizetett helyi iparűzési adójuk meghatározott célú felhasználásával segíthetnek azon, hogy a városban több pályaorientációt segítő program valósuljon meg. A kamara által szervezett programok hatására több diák választ olyan szakmát, mellyel a térség munkavállalóinál tud elhelyezkedni, így hosszú távon kezelhető a munkaerőhiány.

TUDTA ÖN, HOGY HELYI IPARŰZÉSI ADÓJÁNAK MEGHATÁROZOTT CÉLÚ FELHASZNÁLÁSÁRÓL RENDELKEZHET???

A befizetett helyi iparűzési adója meghatározott célú felhasználásáról az a vállalkozó rendelkezhet, akinek helyi iparűzési adóban legalább 100.000.- Ft végleges adófizetési kötelezettsége keletkezett, s annak eleget tett. Ebbe az értékhatárba nem számíthatók be, a bírság, késedelmi pótlék, valamint az önellenőrzéssel, illetve adóellenőrzés során feltárt adó címén befizetett összegek.

Az adózó rendelkezhet többek között az oktatás és pályaválasztás javára (nyelvi- és számítástechnikai képzés támogatására, vagy pályaválasztási tanácsadással összefüggő üzemlátogatás támogatására – Heves Megyei Kereskedelmi és Iparkamarával közösen).

ÖN RENDELKEZIK, MI MEGSZERVEZZÜK!
PÁLYAORIENTÁCIÓ!
CÉGLÁTOGATÁS, SZAKMATÁBOR, SZAKMÁK NÉPSZERŰSÍTÉSE…
SEGÍTSEN, HOGY SEGÍTHESSÜNK!

MIT KELL TENNIE?

AZ IPARŰZÉSI ADÓ BEVALLÁSAKOR EGY KÜLÖN NYILATKOZATON RENDELKEZZEN BEFIZETETT ADÓJA EGY RÉSZÉRŐL OKTATÁSI ÉS PÁLYAVÁLASZTÁSI CÉLRA!

MŰKÖDJÜNK EGYÜTT, TEGYÜNK EGYÜTT!

 

 

Az elmúlt évben a HKIK számos pályaorientációs programot szervezett Gyöngyösön

 

A Heves Megyei Kereskedelmi és Iparkamara a 2018-as évben munkáját a fenti témakörben az alábbiak mentén szervezte: 
•    munkaerő-piaci kereslet-kínálat összhangjának javítása
•    a gazdaság számára szükséges munkaerő-piaci igények tudatosítása,
•    a szakmák, kiemelten a hiányszakmák tartalmának megismerése, szakmai végzettséggel rendelkezők társadalmi presztízsének növelése érdekében.

 

Éves pályaorientációs programjaink összefoglalója számokban

  • Esemény    12 db

  • Programelem    35 db

  • Bevont vállalat    30 db

  • Bevont diák    1000 fő

 

Felsőfokú duális képzés

Január 25-én a felsőfokú duális képzés népszerűsítése céljából a HKIK tájékoztató rendezvényt tartott Gyöngyösön, melyen 8 céggel és négy egyetemmel ismerkedhetett meg a több, mint 100 középiskolás diák. Célja, hogy a diákok olyan felsőfokú képzéseket válasszanak, melyre a megyei munkáltatóknak szükségük van.

A fórum legfőbb üzenete, hogy találkozzanak az iskolák, a cégek és a jövő munkavállalói, hogy együtt tudjuk fejleszteni a helyi gazdaságot, és küzdeni a munkaerőpiac kihívásai ellen.

 

Szakma Sztár Fesztivál

Április. 23-24. között összesen 12 különjáratú autóbusszal, 580 tanuló és kísérőjük számára biztosítottuk a XI. Szakma Sztár Fesztiválon való részvételt. 
2018-ban szintvizsgáztatás és szakmai vizsgáztatás alkalmával Gyöngyösön a szintvizsgák kapcsán 13 vizsgaeseményre kaptak invitálást a vállalatok, közel 135 tanuló megtekintésére. Közel 180 vállalkozás kapott értesítést a térségben a lehetőségről, célirányosan, az adott szakmákban érdekelt cégek.  A megjelent vállalkozásoknál sor került vállalatok és tanulók közötti kapcsolatfelvételre a tanulószerződés vagy munkaszerződés felkínálása, megkötése céljából.

Szakmák Sztárja
Nyáron került megrendezésre a „Szakmák Sztárjai” elnevezésű tábor, melynek Sástó volt a helyszíne. Célunk a táborban résztvevőkkel a szakmák megismertetése, kipróbálása. 

 

Felvételi ponthatárok 

Több szervezettel együttműködve Gyöngyösön is megrendezte a Pont Ott Party-t, ahol hallgatók sokasága várta izgatottan, hogy elkezdődjön a kivetítőn a felsőoktatási intézmények felvételi ponthatárainak kivetítése. A programon segítünk azok elhelyezkedését, akik nem nyertek felvételt, vagy vállalati együttműködési programokat kínálunk nekik.

 

 

EuroSkills

A 2018-as év legnagyobb szabású pályaorientációs eseménye a szeptember 26-28. között megrendezett EuroSkills Budapest 2018. verseny. Több, mint 2.000 fiatal számára lehetőséget biztosítottunk, hogy részt vegyenek a budapesti Hungexpo Vásárközpontban megrendezésre kerülő programon. A pályaválasztás előtt álló fiatalok, valamint a főképp szakképzési centrum tanulói a helyszínen interaktív, látványos formában próbálhattak ki különböző szakmákat, kiemelten a gazdaság által igényelt szakmákat, hiányszakmákat. A EuroSkills karrierlehetőségek széles választékát mutatja be, amelyek között mindenki megtalálhatja a számára legmegfelelőbbet

 

Heves Megyei Napja

Október 10-én már harmadik alkalommal szerveztük meg a Miskolci Egyetemmel közösen „Heves Megye Napja” című interaktív egyetem-bemutató napot és állásbörzét, a Miskolci Egyetemen. Rendezvény célja és két fő eleme: továbbtanuló diákoknak a képzések bemutatása, valamint a gyakorlatorientált képzéshez kapcsolódó vállalati partnerek bemutatkozása a Miskolci Egyetem tanulóinak

A megye középfokú tanintézményeiből mintegy 150 végzős diák vitt a helyszínre a Heves Megyei Kereskedelmi és Iparkamara, ebből 25 fő Gyöngyös és környéke tanulói, (Berze Nagy János Gimnázium, Vak Bottyán János Katolikus Műszaki és Közgazdasági Szakgimnázium, Gimnázium és Kollégium Egri SZC József Attila Szakgimnáziuma, Szakközépiskolája és Kollégiuma), akik a Miskolci Egyetem képzései irányában gondolkodnak továbbtanulni. Kiállító cégek Gyöngyös és környékéről: Mátrai Erőmű Zrt., Schneider Electric Hungária Villamossági Zrt., Seissenschmidt Precision Components Kft.

 

Kutatók éjszakája

Már harmadik alkalommal zajlott a Kutatók Éjszakája. A programsorozathoz kapcsolódóan interaktív elemekkel színesített pályaválasztási programra invitáltuk főképp a pályaválasztás előtt állókat és szüleiket. A rendezvény Gyöngyösön a Seissenschmidt Precision Components Kft és a Heves Megyei Kereskedelmi és Iparkamara közös szervezésében valósult meg. A rendezvény sikerét bizonyítja, hogy a látogatók száma közel 100 fő volt és a tanulókat szülők is elkísérték, ami külön öröm számunkra, illetve az a tény is, hogy ez a szám évről évre növekszik.

 

Vállalkozói napok

2011 óta folyamatosan megrendezésre kerül minden ősszel vállalkozói napok keretében az üzemlátogatási programsorozat. Az elmúlt években a program már több mint negyven vállalkozás bevonásával valósult meg évente.  Azt mondhatjuk, hogy a kezdetektől több mint 5000 fiatalt vitt el a megye meghatározó vállalkozásaihoz abból az okból kifolyólag, hogy megismerjék Heves megye legfontosabb legkeresettebb szakképesítéseit. Szeretnénk felhívni a figyelmet a megyében működő vállalkozások teljesítményére, gazdasági erejére, valamint megismertetni igényeiket, célkitűzéseiket

A céglátogatásokba 10 céget vontunk be Gyöngyösön, pl.  VAMAV Vasúti Berendezések Kft., GYÖNGYSZÖV Coop Zrt., Mátrai Erőmű Zrt., Balogh Tamás ev. (80-as Cukrászüzem és Süteménybolt), Radír Reklám Kft. 
Az érdekldődők között 5 oktatási intézmény vett részt a látogatásokon. 

 

Állásbörze

Az Eszterházy Károly Egyetem Gyöngyösi Károly Róbert Kampusz, a Heves Megyei Kereskedelmi és Iparkamara és a Heves Megyei Kormányhivatal közös szervezésében 2018. október 3-án az egyetem főépületében Enyém a Pálya! Állásbörze és Karriernapot szervezett, ahol  közel 30 Heves megyei cég több, mint 500 állást kínált. 

Az egész napos rendezvény egyrészről kiállítás, ahol a Heves megyei munkáltatók saját standjukon lehetőséget kaptak arra, hogy személyesen vehessék fel a kapcsolatot az érdeklődő leendő munkavállalóikkal. Másrészről karrier tanácsadás, ahol az előadói sarokban folyamatosan előadások hangoztak el álláskeresés, önéletrajzírás, karriertervezés, önmegvalósítás témakörében.
Az előadók között volt Görög Ibolya protokoll szakértő is, aki a sikeres életkezdéshez ad tanácsokat, valamint a külföldi hallgatóknak Dr. Erdélyi Tamás: Labor market and job searching angol nyelvű előadásával is készültünk.  

 

 

Tóth Gabriella

Munkahely: 
Heves Megyei Kereskedelmi és Iparkamara
Beosztás: 
Tanulószerződéses tanácsadó
Cím: 
3200 Gyöngyös, Fő tér 7.
Telefonszám: 
+ (36) (37) 600 - 075
+ (36) (20) 669-2955
E-mail cím: 
gabriella.toth{#}hkik.hu