Áprilisban is mentesülnek a kifizetések alól a kiemelt ágazat vállalkozásai

2021.03.29.

Több gazdaságvédelmi intézkedést is meghosszabbított egy hónappal a kormány.

 

A 2021. március 27-én megjelent 52/2021 Magyar Közlöny rendelkezik a gazdaságvédelmi intézkedések meghosszabbításáról.

A kormány döntése értelmében az áprilisi bérekre is igényelhető az ágazati bértámogatás, a munkáltatói járulékokat továbbra sem kell megfizetni az érintett dolgozók után.

Meghosszabbításra kerül a kiemelt ágazatokban működő vállalkozások bértámogatása is.  A bértámogatásra a vállalkozások április 30-áig adhatnak be kérelmet a területileg illetékes kormányhivatalhoz. Akik a továbbiakban nem kérik a támogatást, ezt április 6-áig jelezhetik. Az áprilisi bérekhez megítélt hozzájárulást a lehető leghamarabb folyósítják a cégek részére.

További információ: www.munka.hu

A munkaadóknak áprilisban sem kell szociális hozzájárulási adót és szakképzési hozzájárulást fizetniük a munkaviszonyban foglalkoztatott dolgozóik után, ahogy a katások is mentesülnek az adófizetés alól, az áprilisi tételes adót nem kell leróniuk.

 

Számos ágazatban egy hónappal ( április hónap) megnyújtották azt az időszakot, amikor az állami, önkormányzati helyiségek bérlésekor nem kell bérleti díjat fizetni.

Március után áprilisban sem kell díjat fizetni egyes ipari, kereskedelmi vállalkozásoknak.

 

 

 

A védelmi intézkedések lépcsőzetes feloldásának első fokozatáról szóló kormányrendelet értelmében az üzletek újranyitásával párhuzamosan a szolgáltatásokkal kapcsolatos ideiglenes védelmi intézkedések megszűnnek, a vendéglátóegységek azonban továbbra is csak elvitelre fogadhatnak vevőket.