Az idén is Szakmák Sztárjai lettek a táborlakók

2019.07.08.

A Heves Megyei Kereskedelmi és Iparkamara pályaorientációs kiemelt nyári programja a Szakmák Sztárjai című tábor, melynek az idén ismét Sástó adott otthont. Célunk a táborban részt vevő tanulókkal minél több szakma megismertetése, kipróbálása. A táborba a HKIK tagvállalatainak, dolgozóinak a gyermekei vettek részt, ezzel is segítve a nyári szünidő tartalmas eltöltését.

Az 5 napig tartó rendezvényen összesen 24 fő vett részt, amelyet játékos ismerkedéssel indítottunk, majd a Mátrai Erőmű Zrt oktatási központjába vezetett utunk, ahol fiúk lányok egyaránt csavarmentet vághattak és ugyan olyan érdeklődéssel végezték a lányok is ezt az inkább fiúsnak mondható feladatot. A következő napokban látogatást tettünk többek között a Parád Park Hotelben, ahol a szállodai szakmákkal ismerkedtünk. Gépi forgácsolással különböző figurákat készítettek a gyerekek a Vak Bottyán János Katolikus Műszaki és Közgazdasági Szakgimnázium, Gimnázium és Kollégium jóvoltából. Az Ízek Tanodájában egy interaktív látogatás következett, ahol kis cukrászokká váltak a gyerekek és maguk készítették el a süteményeket, amiket aztán el is fogyasztottak. A Csollány Kft képviselőjével barkácsoltak a gyerekek, míg a Bemolux Kft jóvoltából a villanyszerelés rejtelmeiről hallhattak előadást. A Mátrai Erőmű Zrt.-nél folyó bányaművelő képzéshez kapcsolódóan látogatást tettünk az Ásványok Házában, ahol előadást hallhattunk a bányászatról. A fiatalok igényeihez igazodva részt vettünk egy kincskereső virtuális kalandjátékon Gyöngyösön. A játék rendkívül izgalmas és szövevényes, olyan, mint egy Indiana Jones film: De vajon hol lehet a kincs? Egy új, multimédiás, mobiltelefonos applikáció segít megtalálni.

A „Baltányi történelem” nevű játék a Heves Megyei Kereskedelmi és Iparkamara és a Mátrafüredi Hegyi Sportok Bázisa támogatásával jöhetett létre, a Gyöngyös-Mátra Turisztikai Közhasznú Egyesület közreműködésével. A tábor zárásaképpen pedig megmérettük magunkat, mit szakácsmesterek egy főzőverseny által, melyben segítségünkre, a királyi főszakács Nagy Zoltán volt. A délután Pályaorientációs akadályversenyt rendeztünk a tábor területén, szakemberek bevonásával, ahol az egyes állomásokon interaktív feladványokat kaptak a csapatok és mérhették össze kreativitásukat.

A gyerekek élménybeszámolója alapján elmondhatjuk, hogy nagyon fontos az alkotás, a munka, mert ahogyan Ők maguk dolgoztak egy-egy „munkadarabon”, aközben jöttek rá és érezték át azon szakma szépségét és nehézségét is. Jó néhányan nyilatkoztak úgy, hogy milyen jó dolog például az asztalos szakma és szívesen mennének az adott iskolába tanulni. Elmondható tehát, hogy a résztvevők a programunk alatt szerzett tapasztalataik alapján szélesebb körben tudnak majd szakmát választani és több oldaltól is látnak bizonyos területeket, köszönhető ez a céglátogatásoknak is.

 

További információ: Zahoreczné Kun Krisztina krisztina.zahorecz@hkik.hu, 30/3283529