Eltörölte a kormány a felsőfokú felvételihez kötelező középfokú nyelvvizsgát

2019.11.07.

Eláll a kormány kötelező középfokú nyelvvizsgától – jelentette be a Gulyás Gergely, Miniszterelnökséget vezető miniszter. A diplomához továbbra is kell majd nyelvvizsga, ebben nincs változás.

Az Innovációs és Technológiai Minisztérium (ITM) a Hallgatói Önkormányzatok Országos Konferenciája (HÖOK) és más szervezettekkel való egyeztetés után azt javasolta a kormánynak, hogy a kötelező nyelvvizsga követelménye kerüljön ki a felsőoktatási felvételi elvárások közül.  A HÖOK üdvözli a kormány döntését, ám egyúttal a nyelvtanulás fontosságára hívja fel a figyelmet. A fiatalok számára elengedhetetlen a versenyképes nyelvtudás, de azt a diákoknak elsősorban a közoktatásban kell megszerezniük.
Gulyás Gergely közölte: az intézkedés 2020-as bevezetése komoly nehézséget jelentett volna egyes ágazatokban, és jóval kevesebben kerültek volna be főiskolákra, egyetemekre. Ameddig a közép- és általános iskolák felé támasztott idegennyelv-oktatási elvárások között nem szerepel, hogy a felvételihez szükséges szintre készítsék fel a diákokat, addig a nyelvvizsga-követelmény bevezetése értelmetlenül zárna ki több tízezer hallgatót a felsőoktatásból.