Felavatták a ZF Hungária Kft. új egri gyárát

2018.09.07.

2018.09.06-án a ZF konszern vezetőinek, illetve Szijjártó Péter Magyarország külgazdasági és külügyminisztere jelenlétében hivatalosan is átadásra került az új gyár, melyben 8 sebességes automata személygépkocsiváltók előállítása vette kezdetét. A beruházás 31,5 milliárd forint értékű, melyhez Magyarország 6,7 milliárd forint állami támogatással járult hozzá. A gyár évi 150.000 sebességváltó előállítására képes, 770 munkaerő foglalkoztatásával.

A miniszter kiemelt Magyarország a járműipar középeurópai meghatározó szereplője, minden eddigit meghaladó termelési értékekkel, mely tavaly meghaladta a 8000 milliárd forintot. Az elállított termékek csaknem 100% része exportra megy, az ágazat 167.000 embert foglalkoztat, az össz. ipari kibocsátás majdnem 30%-t teljesítve.

Michael Hankel, a ZF csoport alelnöke a másfél év alatt megvalósult beruházás jelentőségét méltatva hangsúlyozta: azért döntöttek Eger mellett, mert az itt dolgozóknak komoly tapasztalata van a sebességváltó gyártásban és emellett a város, valamint a térség infrastrukturális adottságai is kedvezőek.

Nyitrai Zsolt a térség országgyűlési képviselője, miniszterelnöki megbízott köszöntőjében hangsúlyozta a most átadott fejlesztés Eger legnagyobb ipari beruházása. Úgy fogalmazott: akik Egerben és környékén dolgozni akarnak, ma már megtehetik.

Habis László polgármester a ZF beruházását Eger ipar- és várostörténetében páratlannak nevezve arról tájékoztatott: a helyhatóság az új üzem felépítéséhez szükséges 10 hektáros önkormányzati telek földhasználati jogát és 3 évre szóló építményadó-mentességet biztosított, továbbá jelentős infrastruktúra-fejlesztést hajtott végre a fejlesztés sikere érdekében.

forrás: kormány.hu

 

Fotó: Koncz János