Felsőoktatási duális fórum Egerben és Gyöngyösön

2019.02.04.

A Heves Megyei Kereskedelmi és Iparkamara által immár a hagyományoknak megfelelően január végén ismét megrendezte a „Tanulj tovább felsőoktatási duális képzésben! –felsőoktatási, vállalati és hallgatói tapasztalatok, lehetőségek a felsőoktatás gyakorlatiasabbá tételére” című pályaválasztási programját. A program idén két helyszínen január 29-én Egerben és január 31-én Gyöngyösön is várta a továbbtanulni szándékozó középiskolásokat és szüleiket.

 

Rendezvény célja:
•          a gyakorlatorientált képzéshez kapcsolódó vállalati partnerek bemutatkozása
•          felsőoktatási intézmények duális szakjainak bemutatkozása
•          továbbtanuló diákoknak a duális képzés bemutatása

 

 A fórumra a város középfokú tanintézményeiből azokat a végzős diákokat, szüleiket, pedagógusaikat várták a vállalatok és az egyetemek, akik a duális képzés irányában gondolkodnak továbbtanulni.
 Rendezvényen a diákoknak lehetőségük volt megismerkedni azon felsőfokú oktatási intézményekkel, ahol a duális szakon lehet továbbtanulni, illetve azokkal a cégekkel, ahol a gyakorlati időt lehet tölteni. A rendezvényre ellátogató tanulóknak lehetőségük volt információkat begyűjteni, a duális felsőoktatással kapcsolatban, mind a vállalatoktól, mind az egyetemektől, főiskoláktól.

 

 

 Minden évben megközelítőleg 2000 fiatal fejezi be középiskolai tanulmányait, akik közül 1000 fő jelentkezik felsőoktatási intézménybe. Rendezvényünket azon elképzelés mentén szerveztük, hogy a továbbtanuló fiatalokat tájékoztassuk a helyi lehetőségekről, hogy tanulmányaik befejezése után biztos, hogy megyénkben maradjanak.

 
 Mi a duális képzés:
A felsőoktatásban a gyakorlatorientált alapképzési szakon (Bsc), illetve e képzési területhez tartozó mesterképzési szakon (Msc), felsőoktatási intézményben hallgatói jogviszony keretében saját tanterv alapján folyó képzést felsőoktatási duális képzésnek nevezzük.  Ennek során a gyakorlati képzés a felsőoktatási intézménnyel együttműködési megállapodást kötő gazdálkodó szervezeteknél folyik.
 A hallgató a képzési idő közel felének megfelelő többlet időtartamot a vállalatnál tölti és a teljes tanulmányi időre megkötött hallgatói munkaszerződés alapján. A felsőoktatási duális képzésben részt vevő hallgató tehát a normál, nem duális formában tanuló hallgatóhoz képest jóval több gyakorlaton vesz részt. A gyakorlati hely kiválasztása nagyon fontos és nehéz feladata a leendő hallgatóknak.

 

 A Heves Megyei Kereskedelmi és Iparkamara szeretné elősegíteni az egymásra találást a megyei vállalkozások és a felsőoktatásban továbbtanulni kívánó fiatalok között. Ezen törekvések teljesülése érdekében létrehozott egy honlapot, amelyen elérhetőek azon Heves megyei vállalkozások, akik együttműködési megállapodással rendelkeznek valamely felsőoktatási intézménnyel. A dualisdiploma.hkik.hu oldalra kattintva tematikusan összeállítva találja meg mindenki a számára ideális vállalkozást. Amennyiben az Ön vállalata is szeretne felkerülni a honlapra, kérjük, hogy keresse kollégánkat a lenti elérhetőségen. 

 


   
Kiállító cégek Egerben:
-         Aventics Hungary Kft
-         Robert Bosch Automotive Steering Kft.
-         ZF Hungária Kft
-         SBS Kft
-         Mátrametál Kft
-         RUAG AMMOTEC MAGYARORSZÁGI ZRT.
-         Medimetál Gyógyászati Termékeket Gyártó és Forgalmazó Kft.

      

 


Tájékoztató előadás a duális képzésről Gyöngyösön

 

Kiállító cégek Gyöngyösön:
-          VAMAV Vasúti Berendezések Kft. 
-          Seissenschmidt Precision Components Kft 
-          Aventics Hungary Kft
-          CSABAcast Könnyűfémöntöde Korlátolt Felelősségű Társaság
-          Robert Bosch Elektronika Kft.
-          Robert Bosch Automotive Steering Kft.
 

 Kiállító oktatási intézmények:
-         Debreceni Egyetem
-         Eszterházy Károly Egyetem
-         Miskolci Egyetem 

Bűdi Boglárka

Munkahely: 
Heves Megyei Kereskedelmi és Iparkamara
Beosztás: 
Tanulószerződéses tanácsadó
Cím: 
Eger, Faiskola út 15.
Telefonszám: 
36/429-612 119-es mellék
(36) (20) 286-4330
E-mail cím: 
boglarka.b@hkik.hu

Zahoreczné Kun Krisztina

Munkahely: 
Heves Megyei Kereskedelmi és Iparkamara
Beosztás: 
Pályaorientációs tanácsadó
Cím: 
Eger, Faiskola út 15.
Telefonszám: 
(36) (36) 429 - 612 118-es mellék
(30) 328-3529
E-mail cím: 
krisztina.zahorecz@hkik.hu