Fókuszban a BREXIT

2019.09.30.

A fenti címmel szervezett tájékoztató szemináriumot a Brit Nagykövetség és az MKIK szeptember 26-án. Az Egyesült Királyság Magyarország 11. legnagyobb külpiaci partnere 3,7 Mrd EUR exporttal. A teljes magyar kereskedelmi többlet 35%-át adja a brit kereskedelem – ezért is fontos, hogy a hazai vállalkozások minél jobban felkészüljenek a BREXIT-re, annak bizonytalanságaira, a változásokra.

Aktuális politikai helyzet
Z. Szilágyi Katalin, a Brit Nagykövetség vezető politikai attaséja ismertette az aktuális politikai helyzetet: a brit parlament 5 hétre történő felfüggesztését október 14-ig; majd e felfüggesztés jogellenessége miatt annak semmissé nyilvánítását.
Ez mellett a brit parlament elutasította a „No Deal”-t (azaz az egyezség nélküli kilépést, a HARD BREXIT-et). A jogszabály lényege az, hogy ha október 19-ig a parlament nem járul hozzá egy új Brexit-megállapodáshoz, és ahhoz sem, hogy a brit EU-tagság megállapodás nélkül szűnjön meg, a miniszterelnöknek kezdeményeznie kell az EU-nál a jelenlegi helyzet alapján október 31-én esedékes kilépés elhalasztását három hónappal, vagyis 2020. január 31-ig.
A „Backstop” tartalékmegoldás, mely egy jogi protokoll a kilépésben: Nem húzhatnak föl fizikai határt Írország és Észak-Írország között az átmeneti időszakban.

Ha lesz megállapodás…
Abban az esetben, ha október 31-ig sikerül megállapodni a kilépésről, novemberben megkezdődik az ún. implementációs időszak, 2020 végéig: Minden marad a jelenlegi helyzet szerint, azonban Brüsszel brit politikusok nélkül marad.

Ha nem lesz megállapodás…
A már kint élő/dolgozó személyek életében nem lesz változás. (Maradhatnak, személyi igazolvánnyal utazhatnak, nem kell vízum, uniós jogosítványt elfogadják…) DE, LESZNEK VÁMOK!

Vámtarifák, vámkörök
Azon országok esetében, amelyekkel nincs kereskedelmi megállapodás, a WTO szabályai szerint kereskednek, ám az EU esetén az első 12 hónapban alacsonyabb vámok lesznek. A WTO vámok 4 termékkategóriát érintenek:
•    mezőgazdasági termékek (növény- és állati eredetű termékek)
•    kemikáliák, műtrágyák
•    alkohol, cukor, egzotikus gyümölcsök
•    gépjárművek (motorkerékpárok, buszok, autók)

A hazai vállalkozások feladata: Tájékozódni, tájékozódni, tájékozódni!

A vállalkozások BREXIT-re való felkészülése vámügyi szempontból
Dr. Somogyi Éva, a NAV Vám Főosztály osztályvezetője ismertette az alapvető vállalkozói kérdéseket, melyekkel foglalkozniuk kell a cégeknek:

  1. UK-val, vagy UK-n keresztül történik-e kereskedés?
  2. Vámazonosító szám (EORI-szám) igénylése a vámhatóságnál való nyilvántartásba vétel érdekében
  3. Szakképzettséggel, szakismerettel való rendelkezés
  4. Jogszabályi háttérről, rendelkezésekről való tájékozódás
  5. Egyszerűsítésekről való tájékozódás
  6. Képviselet kérdésében döntés meghozatala
  7. Üzletfelek/partnerek tájékoztatása
  8. Technikai feltételek megléte (KKK2, vámszoftver, stb.)

Dr. Somogyi Éva kiemelte: NO DEAL - HARD BREXIT esetén nincs átmeneti időszak, az Egyesült Királyság 3. ország lesz. A vámtarifa elérhető! Március 13-án közzétették a NO DEAL esetén 12 hónapig alkalmazandó vámtételeket.

A NAV honlapján, a BREXIT menüpontban rengeteg információ elérhető, az oldal folyamatosan frissül, bővül: https://nav.gov.hu/nav/vam/BREXIT

 

Becskei Márk

Munkahely: 
Heves Megyei Kereskedelmi és Iparkamara
Beosztás: 
Tanácsadó és Projektiroda irodavezető
Cím: 
3300 Eger, Faiskola u. 15.
Telefonszám: 
+ (36) (36) 429 - 612 121-es mellék
+ (36) (20) 517-9290
E-mail cím: 
mark.becskei{#}hkik.hu