Hatósági áras értékesítés részletszabályai

2022.01.27.

Közzétették a kereskedők részére szóló ÁRSTOP ÚTMUTATÓT az élelmiszerek hatósági árának gyakorlati alkalmazásához!

A Magyar Közlöny 2022. évi 5. számában, 2021. január 14-én megjelent a 6/2022. (I. 14.) Korm. rendelet, mely hat termékre vonatkozóan árstoppot vezet be 2022. február 1. és 2022. május 1. közötti időszakban.
Ezek a termékek: 

 • kristálycukor /fehér cukor/ (Nem tartozik bele a kristálycukorból készült porcukor, a kockacukor, a kandiscukor és a süvegcukor.),
 • búzafinomliszt BL 55 (Bio finomliszt (BL55) is.),
 • finomított napraforgó étolaj (Kizárólag napraforgó alapanyagból nyert, finomított étolajakat foglalja magában a termékkör, a vegyes alapanyagból készítetteket nem, azonban a finomított napraforgó étolajon belül minden típusra vonatkozik a rendelkezés (pl. Omega-3-mal vagy D-vitaminnal dúsított étolajakra is.),
 • házi sertés comb. Ideértve a csontos, bőrös, filézett, darabolt, szeletelt vagy darált formában, akár előrecsomagolva, akár anélkül történő értékesítést is, frissen, hűtve, fagyasztva. (Nem tartozik a Korm. rendelet hatálya alá az olyan darált hús, amely nemcsak házi sertés combból készül, hanem például lapockát, egyéb apróhúst is tartalmaz. A házi sertés comb „házi” jelzője arra utal, hogy a hatósági ár a vad húsokra nem vonatkozik,
  tehát nem különleges minőségre vagy kistermelőre utal.),
 • csirkemell, csirkefarhát – hát, egyben vagy külön far és szárnyvég (Ideértve a csontos, bőrös, filézett, darabolt, szeletelt vagy darált formában, akár előrecsomagolva, akár anélkül történő értékesítést is, frissen, hűtve, fagyasztva),
 • ultra magas hőmérsékleten hőkezelt, 2,8% tömegszázalék zsírtartalmú tehéntej.(A rendelkezés minden 2,8%-os zsírtartalmú UHT tejre, így például a laktózmentes vagy bio tejre érvényes, de nem vonatkozik az ízesített tejkészítményekre, például a vaníliás tejre.)

A fenti termékek ára az üzletben vagy bevásárlóközpontban folytatott kereskedelmi tevékenység és a csomagküldő kereskedelem során alkalmazandó bruttó kiskereskedelmi ár a kereskedelemről szóló törvény szerinti napi fogyasztási cikkeket értékesítő kereskedő által 2021. október 15. napján alkalmazott bruttó kiskereskedelmi árnál nem lehet magasabb.

 • Ha nem áll rendelkezésre ez az ár:
  • akkor a kereskedő által 2021. október 15. napját megelőzően alkalmazott utolsó bruttó kiskereskedelmi árat kell alkalmazni.
   • Ha ez az ár sem állapítható meg,
 • Ha rendelkezésre áll, de az alkalmazandó ár kiárusítás, leárazás, akció, szezonális kedvezmény, promóciós értékesítés során alkalmazott ár lenne:
  • akkor a kedvezményes értékesítés előtti legutolsó nem kedvezményes bruttó kiskereskedelmi árat kell alkalmazni.

A fenti termékek esetében a hatósági ár minden, az adott üzletben vagy webáruházban kapható kiszerelésre (pl. 1 liter, 5 liter, 1 kg, 2 kg) vonatkozik. 

Egyéb költség vagy díj nem számolható fel.

A kereskedő a 2021. október 15. napján forgalmazott termékek forgalmazására és naponta legalább a hét adott napjára vonatkozó, 2021. évi átlagos napi mennyiség árusítására köteles azért, hogy a hatósági ár bevezetését követően is a megszokott kínálatban álljanak a fogyasztók rendelkezésére az érintett termékek. .

A kereskedőnek az üzletben jól látható helyre ki kell függeszteni, csomagküldő kereskedelem esetén a nyitólapon közzétenni, ezen a hatósági áras termékekről a tájékoztatását az általános politikai koordinációért felelős miniszter által meghatározott tartalomban és formában.

! A kereskedői tájékoztatásról megjelent a Magyar Közlöny 12. számában a 3/2022. (I. 26.) MK rendelet. A rendelet értelmében az abban meghatározott formai követelményeket, arculati elemeket és szöveget tartalmazó tájékoztatót köteles a kereskedő használni az élelmiszerárstop során a vásárlók tájékoztatása érdekében. A miniszterelnök kabinetfőnöke az 1. melléklet, a 2. melléklet és a 3. melléklet szerinti tájékoztató pontos műszaki szakmai leírását a Kormány honlapján közzétette.

Élelmiszerárstop és a beszerzési ár alatti értékesítés kapcsolata:

Az árstop hatálya nem terjed ki a termékeknek a fennálló szerződések szerinti beszerzési áraira, vagyis a beszerzés tekintetében nem a 2021. október 15-én alkalmazott, hanem a hatályos szerződés szerinti árat kell teljesíteni. Az árstoppal érintett termékkörök esetében 2022. február 1-jét követően, a beszerzési ár alatti értékesítés tilalmát érintően az átadási/beszerzési/önköltségi árként a 2021. október 15-én érvényes beszerzési árat kell alapul venni, azaz a 2021. október 15-én alkalmazott beszerzési ár nem haladhatja meg a 2022. február 1-jét követő értékesítés végső fogyasztói árát, vagyis a 2021. október 15-i kiskereskedelmi árat, amely a hatósági ár.

Ennek betartását a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal (NÉBIH) ellenőrzi.

LETÖLTHETŐ ÁRSTOP ÚTMUTATÓ KERESKEDŐK RÉSZÉRE

Fotó: pixabay