Heves megye gazdasági motorja: Hatvan

2019.03.11.

Március 7-én a Nagy Endre Rendezvényterem adott otthont a hagyományosan megrendezett Hatvan Város Partnere Programnak, melyen a polgármesteri összefoglalón kívül előadást tartott még a Pénzügyminisztérium államtitkára, a HKIK elnöke és több vállalti képviselő is. A konferencia után a Hatvan város Együttműködő Partnere díjak és az év vállalkozása díj átadására is sor került. 

 

Az évente megtartott rendezvény célja, hogy a város és a városban élő cégek szoros kapcsolatot alakítsanak ki és tartsanak fenn egymással. A vállalkozások sokat tesznek annak érdekében, hogy fejlődjön a város, mindezt az adók befizetésével, munkahelyek biztosításával teszik. Az együttműködés és jó kapcsolat az önkormányzat, a cégek és a civil szervezetek között létkérdés, hiszen ez az egyik alapja egy fenntartható, szabad és virágzó településnek.

 

 

Az összefogásnak köszönhető a város sikere, melyet az önkormányzat, a civilek és a vállalkozások közösen hoztak létre- kezdte értékelőjét Horváth Richárd Hatvan város polgármestere. A város első embere a legnagyobb eredményként emelte ki, hogy Hatvanban nő a gyerekszám és az építési engedélyek száma. Mindez azt bizonyítja, hogy a lakosság szereti a várost, az itt lévő cégek hosszú távú megélhetést biztosítanak a családoknak. Mindez kihívást is jelent lakás téren, hiszen kevés az albérlet és magasak az ingatlanárak. A vállalkozások eredményességét szemlélteti az is, hogy a város adóbevételei alig maradnak el a megyeszékhelytől.  - A jó vállalkozónak a jelenben kell járnia, de a jövőbe kell látnia. Heves megye gazdasági motorja, Hatvan – hangsúlyozta a polgármester. 

Marczinkó Zoltán, a Pénzügyminisztérium munkaerőpiacért és vállalati kapcsolatokért felelős helyettes államtitkára azt mondta, hogy Hatvan a fejlesztések tekintetében új úton jár, Hatvanban önállóan akarnak fejleszteni. Kitért rá: az elmúlt években Magyarország egy sor megújuláson ment keresztül, melynek célja a gazdaság megerősítése, valamint a munkalapú gazdaság létrehozása volt. Most pedig egy új korszak köszönt be: olyanfajta technológiai újításokat kell megvalósítani hazánkban, amelyek fokozzák a versenyképességet és a gazdaság növekedést szolgálják.

 

 

A HKIK elnöke, dr Bánhidy Péter történelmi visszaemlékezéssel kezdte előadását, melyben  megemlékezett a 250 évvel ezelőtti posztó manufaktúráról. A hatvani gazdasági mutatók ismertetése mellett kiemelte az alacsony munkanélküliséget és a hatvani középiskolák elszívó erejét más településekről. Majd a jövőbe tekintett és a mesterséges intelligencia térhódításáról, a munkaerőhiány megoldásaként bemutatott robotika bevezetéséről és az emberi elme szükségességéről beszélt. 

 

A konferencián lehetőséget kapott több vállalkozás is a bemutatkozásra. 

A Centervill Kft. egyik vezetője és tulajdonosa, Nagy Norbert tartott előadást tevékenységükről, vállalkozásukról. Kezdetkor egy garázsból indultak, mára már több telephellyel, 40 munkavállalóval és 100 alvállalkozóval működnek. Beszélt a jövő technikájáról is, olyan háztartási gépekről, amelyek nem csak velünk, hanem egymással is kommunikálnak.

 

 

A város iránt mint befektető érdeklődik a Hanergy Thin Film Power Group. Régióvezetője Brant Liu ismertette cégük tevékenységét. Az 1989-ben alapított vállalat pekingi központtal rendelkezik, alkalmazottaik száma meghaladja a 10 ezer főt. Világméretű a jelenlétük: az Egyesült Államokban, Japánban és Hollandiában is ott vannak, de szeretnének még terjeszkedni. Alapvető tevékenységeik közé tartozik a víz-, a szél- és a napenergia hasznosítása. Utóbbiban világszinten vezetők, ahol a vékonyréteg technológián alapuló napenergiát használják. Magyarországon Hatvanban szeretnének üzemet létrehozni, bekerülni a magyar gazdaságba és aktívan részt venni a fejlesztésekben.

A Hatvan város Együttműködő Partnere díjat 7 cégnek, vállalkozásnak ítélték oda: 

 


 

 

A Nagygombosi Borászat Kft-nek, Garamszegi József egyéni vállalkozónak, Pintér Csaba egyéni vállalkozó, Püspöki Ferencné egyéni vállalkozónak, a HTGWORLD-60 Kft. BestByte Elektronikai Boltnak, a Heves Megyei Vízmű Zrt. – Hatvani Üzemvezetőségnek, valamint a Rubin-2005 Kft. – Éden Motelnek.   a Heves Megyei Vízmű Zrt. – Hatvani Üzemvezetősége 50 éve végzi ki a közösségi vízszolgáltatást.

 

  • A Nagygombosi Borászat bor előállítással foglalkozik. 
  • Garamszegi József egyéni vállalkozó 30 éve foglalkozik gépjármű oktatással.
  • Pintér Csaba egyéni vállalkozó virág kereskedelemmel foglalkozik 20 éve.
  • Püspöki Ferencné egyéni vállalkozó több évtizede foglalkozik réteskészítéssel.
  • HTGWORLD-60 Kft. BestByte Elektronikai Bolt több évtizede foglalkozik elektronikai háztartási eszközök forgalmazásával.
  • Rubin-2005 Kft. – Éden Motel több évtizede végzi a szálláshely bérbeadást Hatvan városban.

 

 

„Az év vállalkozása”díjat a Johnson Electric Hungary Kft kapta.

Az 1959-ben alapított és világ 4 kontinensén, 23 országban, jelenlévő cég 2003-ban hozta létre gyárát Hatvanban. A vállalat technológiai vezető szerepet tölt be az autóipari piacon, magyarországi technológiai kutatási központja révén ideális partner az egyedi termékfejlesztési projektekhez is. Magyarországon autóipari beszállítóként van jelen Ózdon és Hatvanban. Hatvanban központi zárat, és hűtőventillátort gyártanak, és közel fél millió munkavállalót foglalkoztatnak világszinten. A cég hatvani szervezeti felépítése egyedi, mivel a termékgyártás minden folyamata megtalálható benne a terméktervezéstől a gépépítésen át a gyártásig. Hatvanban működik a vállalat európai pénzügyi szolgáltató központja, valamint operatív informatikai támogató központja. A cég kiemelt hangsúlyt fektet a jó munkavállalói közérzetre a „Great Place to work” program keretében. Saját sportolási lehetőségeket, a dolgozók családtagjait is bevonó közösség építő eseményeket biztosít, mindemellett fokozottan figyel a munka és magánélet egészséges egyensúlyára. A cég minden dolgozója számára fontos a kitüntetés.

 

A díjazottaknak ezúton is szívből gratulálunk.