Heves megyei látogatók a Szakma Sztáron

2019.03.13.

Visszatérünk a jól bevált technikumi rendszerhez.  Többek között ilyen kijelentéssel köszöntötte Orbán Viktor Miniszterelnök a március 12-én megnyílt 12. Szakma Sztár Fesztivál résztvevőket. A szakmunkások országos versenyét a  Magyar Kereskedelmi és Iparkamara az Innovációs és Technológiai Minisztérium megbízásából idén 12. alkalommal rendezi meg a hagyományokhoz híven a Hungexpo Vásárközpont területén, több, mint 60 szakmában. Az eseményre Heves megyéből is közel 600 fiatalt utaztatott fel a kamara pályaorientációs céllal. 

 

A miniszterelnök arról beszélt, hogy olyan országot kell építeni, ahol a munkának és munkásoknak becsülete van, ahol minden fiatal értékes szakmát tanulhat vagy diplomát szerezhet. 

Dr. Parragh László az MKIK elnöke kiemelte a duális képzés jelentőségét. Ismert, hogy a duális képzés – melyben a gyakorlati képzést a vállaltoknál tanulják a fiatalok- egyik legfontosabb mutatója, hogy az itt tanulóknál lényegesen alacsonyabb a lemorzsolódások, szakmaelhagyások aránya azokhoz képest, akik nem cégeknél szerzik meg a gyakorlati tudnivalókat.

 

A szakképzéssel kapcsolatos változásoknak követni kell az élet változásait, így az új szakképzési stratégiában olyan kérdések kerülnek napirendre, mint például a munkaszerződés bevezetésének lehetősége a tanulási évek alatt (mely a nyugdíj jogosító évekbe is beszámíthat).  A tanulmányok alatt már jövedelemhez jussanak a duális képzésben résztvevő tanulók, elengedhetetlen és sürgős a digitalizáció az oktatás minden területén és javasolt, hogy az oktatásban a gazdasági szereplők is vegyenek részt oktatóként- hangsúlyozta az MKIK elnöke. 

 

 

 

A háromnapos fesztivál a Szakma Kiváló Tanulója Verseny (SZKTV), az Országos Szakmai Tanulmányi Verseny (OSZTV), valamint az VI. SkillsHungary Nemzeti döntőjének színhelye. Az első két nap a gyakorlati megmérettetésről szól, míg az utolsó napon az ünnepélyes eredményhirdetés következik. A három napos program március 14-én zárul. 

 

Fotó: MKIK