Jön a hőség, figyeljünk egymásra és munkavállalóinkra!

2019.06.11.

Hőhullámok idején a munkavégzés fokozottabb megterhelést jelent a szervezetre, az átlagosnál melegebb időben az egészséges szervezetet is extrém igénybevétel érheti. Hogy mire is kell odafigyelnie a munkáltatónak ezen időszakban azt foglaljuk össze a következőkben

A tartós meleg környezeti hőmérséklet (magas napi középhőmérséklet) és a fizikai munka a szervezetben többlet-hőtermelést okoz, ami megnöveli a hőártalmak (pl. hőséggörcsök, hőkimerülés, hőguta) kialakulásának kockázatát. A hőség hatására kialakult élettani változások (pl. csökkent fizikai teljesítőképesség, figyelmetlenség, fáradékonyság, nedves, csúszós kéz) növelik a munkahelyi balesetek kockázatát is. A szabadban dolgozók számára különösen nagy és növekvő egészségi és biztonsági kockázatot jelenthetnek a hőhullámok, valamint az erős UV- (különösen az UV-B-) sugárzás. Az ő védelmük az időjárás káros hatásaitól azért is fontos, mert számukra a munkavégzés helyének és idejének megválasztási lehetősége korlátozott. 
Szabadtéri munkavégzés esetén még fontosabb a biztonság, hiszen ilyenkor a meleg mellett még a napfénynek is ki vannak téve a dolgozók, amitől könnyen tapasztalhatják a napszúrás tüneteit. A 3/2002. (II. 8.) SzCsM-EüM együttes rendelet alapján a munkáltatónak, szabadtéri munkahelyen történő munkavégzés során kötelessége biztosítani többek között azt, hogy védve legyenek a munkavállalók az időjárás különböző káros tényezőitől, mint például az erős UV sugárzástól. Mivel könnyen le lehet égni, illetve napszúrást is kaphat az ember, így ezekre is mind oda kell figyelni egy munkáltatónak. Ennek következtében akár az is előfordulhat, – bár nem minden esetben – hogy kánikula esetén senkit nem köteleznek a déli órákban közvetlen napfénynek kitett munkavégzésre, azonban erről nincs konkrét jogszabály, tehát a munkáltató jóindulatától függ.

 

A Munkavédelmi hatóság a nyári hőségriasztások során 2-3 napig tartó „akció” vizsgálatokat is tarthat arra vonatkozólag, hogy a munkáltatók megtették-e a munkavállalók egészségének és biztonságának védelme érdekében a szükséges megelőző intézkedéseket:
•  Megfelelő folyadék, védőital biztosítására.
Amennyiben a (K) EH, azaz a korrigált effektív hőmérséklet meghaladja a 24°C értéket, a munkáltatónak kötelessége alapesetben igény szerint, de legalább fél óránként védőitalt biztosítania, mely lehet:
1.    14-16°C-os ivóvíz
2.    14-16°C-os ízesített, alkoholmentes ital, mely vagy édesítőszerrel ízesített, vagy 4 súlyszázalékát nem haladhatja meg a cukortartalma.

 

 

•  Munkaszervezésre (rendszeres pihenőidő, munkavállalók egyhuzamban ne tartózkodjanak a tűző napon)
24 °C felett óránként legalább 5, legfeljebb 10 perces pihenőidőt kell biztosítani számunkra. Fontos megjegyezni, hogy erre a pihenőidőre nem érvényesek a Munka törvénykönyvében lévő szabályok, mert a kettő nem azonos. Azonban az is egy lényeges információ, hogy ha a munkavállaló, például 75-80 percen át nem végzett munkát a hőségriadó miatt, azt a munkáltató kizárólag rendkívüli munkaidőben – tehát pótlékfizetési kötelezettséggel – pótoltathatja.
•  Könnyű világos, szellős munkaruházat biztosítása (ha ez nem veszélyezteti a biztonságos munkavégzést
•  A munkavédelmi oktatás során a fentiekben felsorolt veszélyforrások és a szükséges megelőző intézkedések mellett fel kell készíteni a dolgozókat arra is, hogy felismerjék és kezelni tudják a hőség okozta túlzott igénybevétel és a hőguta tüneteit.
•  Zárt munkahelyeken az alkalmazott légtechnikai berendezések, klímaberendezések hatékonyságáról a megszokottnál gyakrabban kell meggyőződni, ellenőrizni kell.
-    Megfelelő hőmérséklet
Amennyiben lehetséges, tehát zárt térben történő munkavégzés esetén az alábbi táblázat nyújt segítséget, hogy hány foknak is kellene lennie:

A munka jellege

Meleg évszakban biztosítandó léghőmérséklet °C

Meleg évszakban biztosítandó effektív, illetve korrigált effektív hőmérséklet

Meleg évszakban biztosítandó maximálisan megengedhető effektív, illetve korrigált effektív hőmérséklet °C

Szellemi munka

21-24

20

31

Könnyű fizikai munka

19-21

19

31

Közepesen nehéz fizikai munka

17-19

15

29

Nehéz fizikai munka

15-17

13

27

 

A Pénzügyminisztérium Munkavédelmi Főosztályának felhívása a hőségben végzett munka veszélyeivel kapcsolatban

 

Elsősegély, hőség miatti rosszullét esetén

 

Mindig legyen mobiltelefon a munkaterületen, ha segítséget kell hívni

0. Hívjon mentőt! 104, vagy 112
1. Teremtse meg a biztonságot! Ha szükséges használjon gumikesztyűt!
2. Nyugtassa meg a sérültet!
3. Lehetőség szerint kísérje minél előbb hűvös, árnyékos helyre!
4. Helyezze nyugalomba, fektesse le!
5. Alkalmazzon hűtőborogatást az egész testen!
6. Pótolja a folyadékhiányt, adjon neki bőségesen vizet!
7. Lehetőség szerint a sópótlásról is gondoskodjon!
8. Rendszeresen ellenőrizze és jegyezze fel a pulzus- és légzésszámot!
9. Eszméletvesztés esetén biztosítson légutat!

Felhívjuk figyelmüket, hogy a Heves Megyei Kormányhivatal honlapjának főoldaláról elérhető Heves megye defibrillátor térképe, ahonnan megtudhatja, hogy Heves megyében hol találhatók defibrillátor készülékek, ha életmentésre lenne szükség.

 

Pappné Ambrus Katalin

Munkahely: 
Heves Megyei Kereskedelmi és Iparkamara
Beosztás: 
munkaerő-piaci referens, mestervizsga referens
Cím: 
3300 Eger, Faiskola u. 15.
Telefonszám: 
+ (36) (36) 429 - 612 122-es mellék
E-mail cím: 
katalin.ambrus{#}hkik.hu