Jövőkereső - Szakképzési és Pályaorientációs Konferencia

Dátum: 
10.15 péntek 09:30

Hogyan lehetünk a legvonzóbb iskola, munkahely, vállalat egy tanuló számára? Hogyan tehetünk vonzóvá olyan természettudományos területeket, amelyek a technológiai fejlődéshez elengedhetetlenek?  Ezen kérdésekre keressük a választ a hagyományos szakképzési tanévnyitó konferenciánkon.

Időpont: 2021. október 15. 9.30-15.30 

helyszín: Eger, Hotel Eger-Park (Eger, Szálloda út 1-3) 

 

 

2020. szeptemberétől kezdődően jelentős változások zajlanak a szakképzésben, amit a pandémia tovább nehezített. Még párhuzamosan fut egymás mellett a régi (OKJ szerinti) szakképzési rendszer, ahol a középiskolások tanulószerződést kötnek a gyakorlati képzőhelyekkel, és 2021. szeptember 1-től a Szakmajegyzék szerinti oktatásban a 10. évfolyamtól bevezetésre került a szakképzési munkaszerződés. Hérakleitoszt idézve “Az egyetlen állandó a változás maga.” Az elmúlt 1,5 év különösen rámutatott arra, hogy a fejlődés elképzelhetetlen anélkül, hogy a meglévő szokásainkon változtassunk, és új dolgokat próbáljunk meg működtetni. De hogyan lehetünk a legvonzóbb iskola, munkahely, vállalat egy tanuló számára? Hogyan tehetünk vonzóvá olyan természettudományos területeket, amelyek a technológiai fejlődéshez elengedhetetlenek?  

 

Az oktatásban történt reform, az online világ egészen új kapukat nyithat meg előttünk. A szakképzés teljes megújulása tanulásra ösztönzi mind a gyakorlati képzőhelyeket, mind a tanulókat, mind a pedagógusokat. Új nézőpontok jelennek meg, amelyek megértése és elfogadása hozzájárulhat ahhoz, hogy a vállalati utánpótlás nevelés soha nem látott mértéket öltsön a jövőben. 

Mindezek arra inspiráltak bennünket, hogy hagyományos szakképzési tanévnyitó konferenciánk középpontjában is az oktatás-szakképzés megújulása álljon az előadók többféle megközelítésében.  

 

 

A konferencia tervezett programja: 

9.30-9.40 File Sándor HKIK főtitkár köszöntő 

9.40-10.40 Geszti Péter: Megújulás és innováció 

10.40-11.00 Dr. Klész Tibor MKIK osztályvezető: Kinek pálya ma szakmát tanulni és oktatni? – az átalakuló szakképzési rendszer lehetőségei, szabályai és kihívásai 

11.00-11.15 Kávészünet 

11.15-11.45 Gyenesné Sági Katalin és Kriston Adrienn az EMERSON Automation FCP Kft. képviseletében: 
A műszaki pálya mindenkié!  

11.45-12.15 Fábri Eufrozina Heves Megyei Szakképzési Centrum kancellár, Stokkerné Csanády Veronika ZF Hungária Kft. HR vezető: Iskola és vállalat együttműködése – sikerek és nehézségek, lehetőségek az új szakképzési törvény alapján 

12.15-12.30 Hozzászólások, kérdések, válaszok 

12.30-13.30 Büféebéd 

13.30-15.30 Kerekasztal beszélgetések  

 

 

Témák: 

1.csoport Hogyan legyek Szakmasztár? - Euroskills, Worldskills versenyek jelentkezés feltételei, felkészülés, felkészítés, versenyek tudnivalói – az MKIK versenyszervezőinek, felkészítőinek tájékoztatása iskolák, duális képzőhelyek, versenyre jelentkező fiatalok részére 

 

2.csoport Hogyan érjük el, hogyan szólítsuk meg a Z generációt? A természettudományi és műszaki terület népszerűsítése Heves megyében. - A HKIK munkatársainak és együttműködő iskolai-vállalati partnereinek bemutatója a pályaorientációban használható digitális eszközökről és megoldásokról. Látványos Online Természettudományos Órák LOTTÓ-k készítése vállalti együttműködéssel. 

 

3.csoport Képzési programok, minőségbiztosítás, KRÉTA rendszer - a duális képzés új elvárásai a gyakorlati képzésben – iskolák és gyakorlati képzőhelyek megbeszélése az együttműködés, együtt gondolkodás elősegítésére. 

 

4.csoport Összhangban vannak-e a szakmai elvárások és a követelmények az új szakmajegyzék szerinti képzéseknél? – az ágazati készségtanácsok, iskolai és duális képzőhelyek beszélgetése az egyes ágazatok tapasztalatairól 

 

A programon való részvétel díjmentes, de regisztrációhoz kötött.  

 

Jelentkezés előzetesen október 12-ig IDE kattintva lehetséges. 

 

REGISZTRÁCIÓ

 

A konferencia maximális létszáma 150 fő. A jelentkezéseket a regisztráció sorrendjében tudjuk fogadni. A programot az aktuális járványügyi előírások betartásával valósítjuk meg, így eseményünk védettségi igazolvány felmutatásával látogatható.

  

A konferenciára kérjük hozzon magával maszkot!