"Kutattunk" Egerben, Gyöngyösön és Hatvanban is

2019.10.01.

A Kutatók Éjszakája programsorozathoz kapcsolódóan interaktív elemekkel színesített pályaválasztási programra invitáltuk főképp a pályaválasztás előtt állókat és szüleiket. A rendezvény Egerben az Aventics Hungary Kft, és a ZF Hungária Kft, Gyöngyösön a Seissenschmidt Precision Components Kft. Hatvanban a Nordfilm Kft. és a Heves Megyei Kereskedelmi és Iparkamara közös szervezésében valósult meg.
 

A program felhívása minden általános és középiskolába eljutott, valamint a szülők informálása miatt cégeknél, szervezeteknél is propagáltunk, a három helyszínen 300 diák és szülő vett részt.
Az egri programon, melynek az idén ismét az Agria Park adott helyet, ahol 11 oktatási intézményből közel 200 fő vett részt, melynek egy része szülő volt. Az iskolák közül jó néhány vidéki intézmény volt, mint például az erdőtelki, vagy a felsőtárkányi általános iskolák. 

 

Egerben kiállítóként megjelentek:
-    AVENTICS Hungary Kft 
-    ZF Hungária Kft. 
-    Heves Megyei Kereskedelmi és Iparkamara
-    Egri SZC Bornemissza Gergely Szakgimnáziuma, Szakközépözépiskolája, és Kollégiuma
-    Wigner Jenő Műszaki, Informatikai Középiskola és Kollégium
-    Heves Megyei Pedagógiai Szakszolgálat
-    LearnVirtual Europe Kft

 

Az AVENTICS Kft. standját mindig az interaktivitás jellemzi, igen színes módon igyekeznek felkelteni a fiatalok érdeklődését a pneumatika világa iránt. Több gyerek, illetve osztály is már célirányosan kereste Őket, illetve indultak hozzájuk gyárlátogatásra.
A ZF Hungária Kft-nél az érdeklődők különböző játékok által ismerkedhettek a vállalattal és az általuk előállított termékekkel. A Zf-nél készült sebességváltót próbálhattak ki és a kiállított darabon szemléletes módon figyelhették meg működési elvét, melynek előállítását aztán a céglátogatás alatt is láthatták. Akik pedig részt vettek a memória játékokban és sikeresen oldották meg, apró ajándékokban részesültek.
A Bornemissza Szakközépiskola és a Wigner Középiskola sátraiban az intézmények által kínált képzések bemutatása történt, vagyis interaktív módon lehetett kipróbálni a villanyszerelés, valamint a hegesztésben próbálhatta ki magát, aki ellátogatott az iskolák standjára. A Bornemissza tanulói által készített díjnyertes különleges lábbal hajtatható jármű nagyon nagy sikert aratott, főleg a mai fiatalok körében, hiszen ők nagyon ritkán találkoznak már ilyen jellegű „járművekkel”.
A Pedagógiai Szakszolgálat különböző pályaorientációs képességvizsgáló eszközökkel mérték, kinek milyen szakmák választásához, milyen képességeik vannak, illetve mik fejlesztendők. A feladatok megoldása után tanácsot lehetett kérni, hogy mely irányba érdemes továbbtanulni az eredmények alapján.

 

 

Mindig nagy érdeklődést vált ki a LearnVirtual Europe virtuális szimulácós eszközei, amely szemmel láthatólag vonzotta nemcsak a gyerekeket, hanem a felnőttek kíváncsiságát is. Ezen oktató gépeket igen nagy hatékonysággal alkalmazzák a tanulóképzésben is, amely lehetővé teszi a gyakorlást, mielőtt a valóságban kipróbálná magát a szakmát választó. 
Az idén először VR szemüvegen keresztül bújhattak bele a gyerekek vagy egy szakács, vagy akár egy autószerelő bőrébe. Mivel a fiataloknak ez a világ a legtermészetesebb közeg, ezért nagyon érdeklődés volt a VR sátor körül. Örömmel próbálták ki a különböző területeket és igazi kihívásként élték meg a különböző feladványok teljesítését.

 

A programokkal párhuzamosan céglátogatáson vehettek részt az érdeklődők, az Aventics Kft-nél és a ZF Hungária Kft-nél is. Megismerkedhettek két modern európai vállalat működésével és többek között a gépi forgácsoló, gépgyártás-technológiai technikus, hegesztő, gépészmérnök, minőségbiztosítási mérnök, mérnökinformatikus, logisztikus szakmákkal. 
Gyöngyösön a dinamikusan fejlődő Seissenschmidt Kft. is bekapcsolódott a Kutatók Éjszakája programba immár második alkalommal. A rendezvény sikerét bizonyítja, hogy a látogatók száma közel 100 fő volt és a tanulókat szülők is elkísérték, ami külön öröm számunkra, illetve az a tény is, hogy ez a szám évről évre növekszik.
A vállalat több mint négy évtizede az autóipar nemzetközi beszállítója. Mára a hajtó- és futóműtechnikai precíziós alkatrészek fejlesztésében és gyártásában a piacvezetők köréhez tartoznak. Alkatrészeket szállítanak a motorhoz, a futóműhöz, a tengelyhez és minden, a meghajtóövhöz tartozó részegységhez. A SEISSENSCHMIDT Precision Components Kft.-nél hagyományos melegalakítás és hőkezelés történik.

 

 

A cég a HKIK-val közösen, üzemlátogatással és profiljukba illeszkedő programmal várta az érdeklődőket:
•    Gépipari szakmák bemutatása.
•    Izgalmas ügyesség és képességfejlesztő, illetve vizsgáló eszközök.
•    Speciális szakma szimulátor – targonca szimulátor.
•    Interaktív pályaválasztási kihívások.
•    Tesztek
•    A melegalakítás és hőkezelés megismerése üzemlátogatás keretében.
•    Gravírozógép.
•    Esztergagép.

 

Az esemény kiállítói:
-    Learn Virtual Kft.
-    Vak Bottyán János Katolikus Műszaki és Közgazdasági Középiskola és Kollégium
-    Egri Szakképzési Centrum József Attila Szakgimnáziuma, Szakközépiskolája és Kollégiuma
-    Heves Megyei Pedagógiai Szakszolgálat
-    Heves Megyei Kereskedelmi és Iparkamara
 
Hatvanban a Nordfilm Kft. az alábbi szlogennel indította útjára a programot: ,,Géppel lélekkel,,
Azokat az érdeklődőket várták, akik kíváncsiak a csomagolóanyag-gyártási folyamatok és a legmodernebb nyomdatechnika iránt, valamint hogyan történik a hajlékony csomagolóanyag gyártás. Céglátogatás során megtekinthették Magyarország legújabb csomagolóanyag gyártó üzemét. A résztvevőknek a legmodernebb flexo nyomdaipari technológia megismerésére volt lehetőségük. Óriási élményt jelentett, hogy kipróbálhatták a színkeverő laborban, TÖBB EZER SZÍN kikeverését. Nem maradt információ nélkül az sem, aki a logisztika területe iránt érdeklődött, mert a legmodernebb raktározási módokat, technikákat lehetett megtekinteni.