Létszámkorlát lesz a boltokban

2021.03.29.

Új szabályok szerint nyithatnak a kereskedelmi egységek és a szolgáltatást végző vállalkozások, amint megtörténik a 2, 5 milliomodik oltás. 2021.03.27-én megjelent 51-es és 52-es számú Magyar Közlönyök szabályozzák az új rendelkezéseket.

 

A 2021.03.27-én  megjelent 51-es számú  Magyar Közlönyben egy kormányrendelettel rögzítették, hogy amint megkapta 2,5 millió ember az első oltását, úgy este 10-re tolódik a kijárási tilalom kezdete és ugyanúgy hajnali 5 óráig tart. Az MK 2021/52-es  rendelet ugyanakkor azt tartalmazza, hogy kormány április 8-áig fenntartja a védelmi intézkedéseket.

 

Szolgáltatást végző vállalkozásokra vonatkozó szabályok:

A szolgáltatásokkal kapcsolatos ideiglenes védelmi intézkedések megszüntetésre kerülnek.   A  személyes megjelenést igénylő szolgáltatás céljára szolgáló helyiségben vagy helyszínen – a  veszélyhelyzet idején alkalmazandó védelmi intézkedések második üteméről szóló 484/2020. (XI. 10.) Korm. rendelet 3.  §-ára figyelemmel – megengedett a szolgáltatás nyújtása és a szolgáltatás igénybe vétele.

A kereskedelmi egységekre vonatkozó szabályok:

A boltok reggel 5 és este 21:30 között lehetnek nyitva, illetve 10 négyzetméterenként egy embert engedhetnek be. Az ennél kisebb üzletekben értelemszerűen egy ember tartózkodhat. Mindez nem vonatkozik a 14 éven aluliakra.

 

„Ha a vásárlótér négyzetméterben meghatározott területének egytizede nem egész szám, a kerekítés szabályát úgy kell alkalmazni, hogy a kapott értéket 0,5-től felfelé, ez alatt lefelé kell kerekíteni” – olvasható a kormányrendeletben. Újdonság, hogy a boltoknak az üzlet előtt „jól láthatóan” kell kirakniuk, hogy éppen mennyien tartózkodhatnak bent egyszerre.

 

A vendéglátó üzletek ugyanakkor egyelőre nem nyithatnak ki normál üzemben, csak az ott dolgozók tartózkodhatnak ezekben az egységekben. Csak az elvitelre alkalmas ételek kiadása és szállítása érdekében, az ehhez szükséges időtartamig mehetnek be az éttermekbe a vendégek.

 

A többieknek arra is figyelniük kell, hogy az üzletekben lévők – az egy háztartásban lévők kivételével – legalább másfél méteres távolságot tartsanak, biztosítani kell a kézfertőtlenítés lehetőségét, folyamatosan fertőtleníteni kell.

 

Az olyan üzlet, amely nem rendelkezik vásárlótérrel, abban az esetben tarthat nyitva, ha az üzlet üzemeltetője, illetve vezetője gondoskodik arról, hogy a sorban álló várakozók – a közös háztartásban élők kivételével – egymástól 1,5 méteres távolságot folyamatosan tartsanak.

Mindezek betartását a rendőrség és a kormányhivatal fogja ellenőrizni, és szabálytalanság esetén 100 ezertől egymillió forintig terjedő bírságot szabhat ki. Ezen felül „a helyiséget, területet, intézményt, illetve a helyszínt legalább egy napra, legfeljebb egy év időtartamra ideiglenesen bezárathatja”.