Még mindig magas a feketén foglalkoztatottak aránya az építőiparban

2019.07.08.

A munkaügyi hatóság a 2019. évi országos hatósági ellenőrzési terv szerint 2019. március 25. és április 18. között lefolytatta az építőipari ágazatban működő munkáltatók foglalkoztatási gyakorlatának célvizsgálatát. A célvizsgálat egyik kiemelt célpontja a feketefoglalkoztatás feltárása volt, mely az építőiparban évek óta a leggyakoribb szabálytalanság és ebből ágazatból kerül ki messze a legtöbb bejelentés nélküli munkavállaló.

Ezt a célzott vizsgálatot az indokolta, hogy ennek a területnek a vállalkozásai körében az elmúlt időszakban az ágazat fellendülésével párhuzamosan nőtt a súlyos jogsértések száma. Az építőiparban folyamatosan emelkedett a feketefoglalkoztatás és az ágazatban működő vállalkozások voltak felelősek a legtöbb munkavállaló bejelentésének elmulasztásáért az elmúlt években.

 

A célvizsgálat 956 vállalkozás - 2 697 munkavállalóját érintő - foglalkoztatási gyakorlatát vizsgálta. Az ellenőrzések a munkáltatók 81 %-nál tártak fel a vizsgálatba vont munkavállalók 73%-át érintő valamilyen munkaügyi jogsértést.

 

 

Az építőipari ágazatban működő munkáltatók foglalkoztatási gyakorlatának célvizsgálata vegyes tapasztalatokkal zárult.

•    A célvizsgálat 956 vállalkozás - 2 697 munkavállalóját érintő - foglalkoztatási gyakorlatát vizsgálta. Az ellenőrzések a munkáltatók 81 %-nál tártak fel a vizsgálatba vont munkavállalók 73%-át érintő valamilyen munkaügyi jogsértést.

•    Az ellenőrzésbe vont 2 697 munkavállalóból 34,78 %-ot (938 munkavállaló) érintett feketefoglalkoztatás. Ez az elmúlt 3 év (2018, 2017, 2016) országos adataitól pozitívabb és egybevág a 2019. évi I. negyedéves tapasztalatokkal, mely szerint az építőiparban a szabálytalanság 2019-ben mérséklődött az ágazatban, de ennek ellenére a feketefoglalkoztatás továbbra is nagymértékű. Erre a pozitív elmozdulásra magyarázat lehet az is, hogy mind a munkaügyi hatóság, mind az adóhatóság előre bejelentetten végez 2019-ben vizsgálatokat az ágazatban.

•    A legtöbb munkavállalót érintő szabálytalanság a munkaidő-nyilvántartás hiánya volt. Az építőiparban rendszerint egyáltalán nincs munkaidő-nyilvántartás, melyek elfedik az egyéb szabálytalanságokat is.

•    Az építőiparban a feketefoglalkoztatást a munkáltatók legtöbbször szándékosan követik el.

•    A munkaügyi ellenőrzést megnehezítik, továbbá a feketefoglalkoztatást segítik elő az építőiparban jelentkező alvállalkozói láncolatok.

•    Általánosságban elmondható, hogy az építőipari ágazatban is súlyos problémát jelent a munkaerőhiány.
 

A teljes célellenőrzésről készült összefoglaló jelentés IDE kattintva letölthető.

 

Pappné Ambrus Katalin

Munkahely: 
Heves Megyei Kereskedelmi és Iparkamara
Beosztás: 
Pályaorientációs adminisztrátor, Mestervizsga referens
Cím: 
3300 Eger, Faiskola u. 15.
Telefonszám: 
+ (36) (36) 429 - 612 122-es mellék
E-mail cím: 
katalin.ambrus{#}hkik.hu