A mesterlegény szobra fogadja a Kamaraház látogatóit

2020.07.31.

Az Aldebrői fafaragó táborban készült az a „Mesterlegényt” ábrázoló szobor, melynek leleplezésére és megszentelésére került sor július 30-án a Kamaraház előtti díszkertben. Az ünnepségen a Heves Megyei Kereskedelmi és Iparkamara kézműipari tagozatának küldöttei is részt vettek. 

 

Katrics Krisztina a Heves Megyei Kereskedelmi és Iparkamara kézműipari alelnöke köszöntötte a résztvevőket. Kihangsúlyozta tiszteli a fafaragókat, akik értéket teremtenek azzal, hogy levetkőztetik a fát és létrejön egy alkotás. Megköszönte a Kiss István fafaragó iparművésznek a szobrot és Herman Istvánnak a kezdeményezést, valamint azt, hogy a Kamaraházban egymásra találhatnak az alkotóközösségek.  

 

Az Aldebrői fafaragó tábor és a kamara kapcsolata több évre nyúlik vissza. Kiss István fafaragó keze munkáját dicséri a mai napon a Kamaraház előtt bemutatott mesterlegény, melynek küldetése, hogy emléket állítson a többezer éves múltra visszatekintő kézműiparnak, tisztelegjen a kétkezi szakmát űző mesteremberek előtt – fogalmazott beszédében Herman István, a Heves Megyei Kereskedelmi és Iparkamara volt kézműipari alelnöke, a tábor és az emlékmű létrejöttének a kezdeményezője. Beszédében bemutatta a szobor szimbolikáját:

 

Herman István

 

A mesterlegény tarisznyáján a magyar címer jelzi, hogy magyar ember, alatta a három gomb azt, hogy három évig tanulta a mesterséget. A kabátján lévő hat gomb azt példázza, hogy a hét hat napján dolgozik. A mellényén pedig nyolc gomb van, mert mindennap nyolc órát tesz ki a munka.

A mesterlegény hazaérkezett, hazahozta tudását, illendően, méltósággal, tisztelettudóan megáll a kapuban, leveszi kalapját.
A lábánál pedig ott vannak a szerszámai, a mestersége jelképei. Hazajött, hogy a hazáját szolgálja.

 

Az ünnepség végén Dr. Lengyel Gyula erdőtelki plébánost megszentelte a szobrot. 

 

Az alkotás megtekinthető a Kamaraház előtt a Hadnagy utca 6 szám alatt.