Mindenki örül a Felnőttképzési törvény új módosításának

2021.01.11.

2020-ban a felnőttképzés nagy változáson ment keresztül. A megváltozott jogszabály néhány pontja bizonytalanságot okozott a vállalkozások körében. A mostani változás ezekre a bizonytalanságokra reagál könnyítve ezzel a vállalkozások adminisztrációs terheit.

A 2020. december 18-án megjelent a Magyar Közlöny 282-es száma, valamint december 22-én megjelent Magyar Közlöny 285-ik száma is módosítja a Felnőttképzési törvény bizonyos részeit. (A változások 2021. január 1-től léptek életbe)

  • Jó hír, hogy nincs többé (felnőttképző által direktben szolgáltatott) adatszolgáltatás az Országos Statisztikai Adatszolgáltatási Programba (OSAP), 2021-ben már nem a képző szolgáltat közvetlenül adatot, hanem a FAR-ba szolgáltatott adatokból maga a FAR fog szolgáltatni.
  • Újradefiniálta a törvény az alapokat, a halmaz ugyanaz de más megfogalmazásban, megnyugtató, hogy immáron teljesen egyértelműen nem tartozik a törvény hatálya alá, ha valaki úgy tart meg egy előadást, hogy nem kér érte pénzt és nem vezet nyilvántartást a résztvevőkről. Ha nincs képzésben résztvevő, akkor nincs képzés sem, ez egyértelmű.
  • A belső képzések esetében csak a 6 óránál hosszabb képzéseket kell jelenteni, illetve azokat a hat óránál rövidebb képzéseket, amelyek jogszabályi előírás alapján folytat a képző. A képzés befejezésétől számított 30 napon belüli adatszolgáltatás terve még jobban felpuhult, negyedévente kell majd belső képzések esetén adatot szolgáltatni a Felnőttképzés Adatszolgáltatási Rendszerébe a már befejezett (és nem elkezdett) képzésekről. Ráadásul, ha a képző csak belső képzéseket folytat, akkor a bejelentési kötelezettsége (intézményi) díjmentes.

  • A belső képzésre vonatkozó elég nehézkes definíciórendszer kettévált így, a jogalkotó lemetszette a belső képzés fogalomrendszeréről a kivételeket, ami a munkavédelmi törvény egészére vonatkozik immáron nem csak egy-egy paragrafusra. Ez így nagyon jó lett, tiszta, érthető kommunikáció, a munkavédelmi és a tűzvédelmi törvény alá tartozó képzések, nem bejelentéskötelesek január 1-től. Kivételt képeznek a jövőben az egyházhoz kapcsolt képzések is, nagy bánatunkra a jegyesoktatás mégsem lesz bejelentésköteles képzési tevékenység emiatt

  • Kevesebb adatot kell majd nyilvántartani a képzéshez kapcsolódóan. A módosított 21-es paragrafusnak megfelelően nincs többé TB azonosító, adóazonosító, lakcím adatok, telefonszám, nemek nyilvántartása és amire talán kevesen figyeltetek fel idáig, hogy törlésre került az állampolgársággal kapcsolatos adatok nyilvántartásának a kötelezettsége is. Ez a gyakorlatban megkönnyíti (lehetővé teszi) a külföldi munkavállalók képzéseinek adminisztrációját. Képzőként ez egy teljesen vállalható adathalmazt jelent az eddigiekhez képest, 4T adatok, email cím, új elemként a legmagasabb iskolai végzettség és az oktatási azonosító (utóbbit ugye nem nekünk kell begyűjteni)

  • A csökkentett nyilvántartási adatkört természetesen lekezeli a nyilvántartás alapján szolgáltatott adatok köre is, például az adószámot nem kell szolgáltatni, hiszen nem is kell nyilvántartani ezentúl. Változás még, hogy a bejelentés és az engedély alapján folytatott képzési tevékenység adatszolgáltatási kötelezettsége immáron nem különbözik egymástól, így ebben már biztosan nem fogunk hibázni. 

A 11/2020. (II. 7.) Korm. rendelet a felnőttképzésről szóló törvény végrehajtásáról IDE kattintva érhető el.

Forrás: www.educert.hu