Miskolci Egyetemen jártak Heves megyei fiatalok

2019.10.03.

A Heves Megyei Kereskedelmi és Iparkamara 2019. október 2-án már negyedik alkalommal szervezte meg a Miskolci Egyetemmel közösen „Heves Megye Napja” című interaktív egyetem-bemutató napot és állásbörzét, a Miskolci Egyetemen. A program azért jött létre, mert megyénkben sok nagyvállalat küzd mérnökhiánnyal, a megyében viszont nincs ilyen jellegű képzés. 

 

 Rendezvény célja és két fő eleme:
• továbbtanuló diákoknak a képzések bemutatása
• a gyakorlatorientált képzéshez kapcsolódó vállalati partnerek bemutatkozása a Miskolci Egyetem tanulóinak

 

 

A megye középfokú tanintézményeiből mintegy 150 végzős diák vitt a helyszínre a Heves Megyei Kereskedelmi és Iparkamara, akik a Miskolci Egyetem képzései irányában gondolkodnak továbbtanulni. Rendezvényünkön lehetőségük volt megismerkedni az egyetemen folyó képzésekkel, illetve azokkal a cégekkel, ahol gyakorlati időt lehet tölteni. A rendezvényre ellátogató tanulóknak lehetőségük volt információkat begyűjteni vállalatoktól és a felsőoktatással kapcsolatban az egyetemtől. Emellett a Miskolci Egyetem hallgatói ismerkedhettek a kiállító Heves megyei cégekkel, akik munkahelyeket, gyakornoki programot kínálnak részükre. Hosszú távú cél, hogy megfelelő állásajánlattal Egerbe csábítsák a leendő munkavállalókat.

 

Kiállító cégek:
•    Aventics Kft
•    LearnVirtual Europe
•    Mátrai Erőmű Zrt.
•    MÁTRAMETÁL Fém Csomagolóeszköz Gyártó és Értékesitő Kft
•    Robert Bosch Automotive Steering Kft.
•    RUAG AMMOTEC MAGYARORSZÁGI ZRT.
•    SBS Kft.
•    schoen sandt Hungary Kft

 

„Heves megye Napját” professzor Prof. Dr. Torma András a Miskolci Egyetem rektora nyitotta meg. Köszöntőjében elmondta, hogy az egyetemre jelentkezők rangsorában a heves megyei diákok létszámilag az első helyen állnak. Ezt a tendenciát remélhetőleg ezek a rendezvények erősítni fogják. 

 

 

A megnyitó után kezdetét vették az interaktív programok, melyek során az érdeklődők megismerkedhettek az anyagtudományi karon a modern anyagvizsgálattal, a földtudományi karon megtekinthető volt a hidrogeológia és az előkészítéstechnikai laboratórium. Továbbá a helyszíneken bemutatkoztak a Földrajz-Geoinformatika Intézet, a Geofizika és Térinformatika Intézet, a Környezetgazdálkodási Intézet és a Nyersanyagelőkészítés és Környezeti eljárástechnikai Intézet. A gépészmérnöki kar a mechatronikai laborok, az akusztikai és csapágy laborok mellett.
Az egyetem körbejárása után a hallgatók mellet a középiskolások is informálódhattak a megyei vállalatoknál az őket érintő kérdésekben, mint például a duális képzésekhez kapcsolódó gyakorlati lehetőségekről. Egy Kahoot játékban mérhették össze az egyetemen szerzett új ismereteiket, amely játék végén értékes nyereményeket szerezhettek.

 

A Heves megyei cégek önéletrajzokat gyűjtöttek a náluk érdeklődő hallgatóktól és lehetőséget kínáltak gyakornoki idő letöltéséhez. 

A megkérdezett tanulók pozitívumként említették, hogy több területre bepillantást nyertek, igazán közvetlen viszonyt alakítottak ki azzal, hogy egyetemisták kalauzolták a látogatókat az egyetem falai között és az oktatók is közvetlen hangvételben tartották az előadásaikat, bemutatóikat. 

 

Zahoreczné Kun Krisztina

Workplace: 
Heves Megyei Kereskedelmi és Iparkamara
Position: 
Pályaorientációs tanácsadó
Address: 
Eger, Faiskola út 15.
Phone number: 
(36) (36) 429 - 612 118-es mellék
(30) 328-3529
E-mail address: 
krisztina.zahorecz@hkik.hu