NAV online számla bekötés VIDEÓVAL!

2020.06.23.

Közeledünk egy fontos dátumhoz, 2020.07.01-hez, amikor minden belföldi adóalany számára kötelező lesz az adatszolgáltatás a NAV számára. 2020. július 1-jétől változnak az online számlaadat-szolgáltatási kötelezettség szabályai, bővül azon számlák köre, melyekről adatot kell szolgáltatni. A változás az Ön vállalkozása adatszolgáltatási kötelezettségét is érintheti.

 

Ez nem újdonság, mert az általános forgalmi adóról szóló 2007. évi CXXVII. törvény (https://net.jogtar.hu/jogszabaly?docid=A0700127.TV ) 10. számú mellékletében foglaltak szerint adatszolgáltatási kötelezettség terhelte már az adóalanyt 2018 július elseje óta a legalább 100 ezer forint áthárított ÁFA-t tartalmazó, belföldi adózók közötti ügyleteiről kiállított számlái esetén.

 

 

Most az lett a változás, hogy már nem csak a 100 ezer forint áthárított ÁFA esetén, hanem minden belföldi adóalany számára kiállított számlát le kell jelenteni a NAV számára (a https://onlineszamla.nav.gov.hu oldalon keresztül)! A szabályozásról és a változásról részletesebb összefoglalót a https://www.nav.gov.hu/data/cms525468/A_szamlaadat_szolgaltatas_2020._ju... címen olvashat.

 

Ha kézi számlatömbbel történt a számla kiállítása, akkor 1 vagy 4 naptári napon fel kell vinni minden (!) számlát a NAV rendszerébe. Ez rendkívül problémás tud lenni a duplikált adminisztráció miatt, ezért érdemes áttérni az online számla kiállításra!

 

Ha nincs még online számlázó programja, akkor a https://vallalkozzdigitalisan.hu/termekek.html oldalon szabadon választhat minősített beszállítóink termékei közül!

 

 

Az alábbi rövid videóban dr. Kovács t. Lóránt IKT tanácsadó bemutatja az ezzel kapcsolatos fontosabb tudnivalókat és bemutatja az összekötés menetét.

 

 

Online számlázóprogram összekötése

 

Az online számlázó rendszereket is be kell kötni a NAV rendszerébe. Ezt egy technikai összekötéssel tudjuk megtenni. Ennek a menete a következő:

 

1.      A regisztrációt a NAV Online Számla rendszerében kell végrehajtani a https://onlineszamla.nav.gov.hu oldalon.

2.      Első alkalommal az "Adatszolgáltatásra Kötelezett Adózói Regisztráció" gombra kell kattintani.

·        Jelentkezzen be az ügyfélkapun

·        FONTOS: annak a felhasználónak (elsődleges felhasználónak) a hozzáférésével kell itt bejelentkezned, akihez az adott vállalkozás az ügyfélkapun is hozzá van rendelve!

3.      Sikeres belépést követően adja meg az adóazonosító jelet

·        Kattintson az ellenőrzésre, majd

·        válassza ki a felhasználónevet

4.      Válassza ki a regisztráció típusát (gazdálkodó szervezet vagy egyéni vállalkozó), majd adja meg az ahhoz tartozó részletes adataidat!

5.      Sikeres regisztrációt követően jelentkezzen be a megadott felhasználónévvel és jelszóval!

6.      Amennyiben az adott felhasználónak több cég-felhasználó kapcsolata van, akkor a jobb felső sarokban található legördülő menüből elérhető “Cég-felhasználó kapcsolatokra” kattintson.

7.      Ha az adott felhasználónak csak egy cég-felhasználó kapcsolata van, akkor az alkalmazás automatikusan továbblépteti a Cég-felhasználó kapcsolatok oldalra, ahol az adózó melletti “megnyitás” gombra kell kattintani.

8.      A “Felhasználók” menü kiválasztása után az “Új felhasználó” gombra kattintva, hozzon létre egy “Technikai felhasználót”.

9.      Adjon meg egy szabadon választott jelszót, illetve

·        jelölje be a “számlák kezelése” és a “számlák lekérdezése” jelölőnégyzeteket,

·        majd kattintson a “Mentés” gombra.

10.   A megjelenő oldalon kattints a “kulcsgenerálás” gombra. Ezzel létrehozod az XML aláíró és cserekulcsot.

11.   Írja be a számlázóprogramba a NAV rendszerben létrehozott

·        technikai felhasználó nevét,

·        jelszavát,

·        az XML aláíró kulcsot

·        és az XML cserekulcsot (4 adat) itt a számlázási fiókodban, a lenti mezőkbe.

 

 

 

Készítettünk egy dokumentumot, amiben lépésről-lépésre bemutatjuk az online számlázó program bekötését a NAV rendszerébe: Számlázó program összeköttetése a NAV-val

 

dr. Kovács t Lóránt

Munkahely: 
Magyar Kereskedelmi és Iparkamara
Beosztás: 
IKT tanácsadó
Cím: 
3300 Eger, Faiskola út 15.
Telefonszám: 
+36 20 402 0000
E-mail cím: 
kovacs.lorant@ginop-mkik.hu
https://vallalkozzdigitalisan.hu/