Összefogás a kulcsa annak, hogy Heves megye turizmusa újraéledjen

2020.05.19.

A COVID-19 vírus terjedésének csökkenése következtében, a Kormány május 4-vel kezdődően enyhített az addig megyénkre is érvényes szigorú intézkedésein, így végre megnyílt a lehetőség, a turisztikai ágazat újraélesztésére. A Balaton után az Észak-magyarországi régió a vidéki turizmus második fellegvára a generált vendégéjszakák tekintetében. Ahhoz, hogy Heves megye, illetve a régió területén működő turisztikai vállalkozások újraélesztése dinamikus legyen, nagymértékű összefogásra, transzparens marketing munkára gyors, hatékony és biztonságot nyújtó intézkedésekre van szükség az ágazat érintettjei részéről- fogalmazott Szádeczky Kornélia az Eger Térsége TDM elnöke. 

 

Az ma már jól látszik, hogy a magyar turizmus piaca a közeljövőben átrendeződik. Szakemberek szerint a belföldi turizmus lesz az, mely megmentheti az ágazatot és az ott dolgozókat. Ugyanakkor ígéretes lehetőség a lengyel fejlesztési miniszterhelyettes múlt hétvégén tett nyilatkozata, mely szerint Lengyelország megnyitja határait a koronavírus szempontjából biztonságos országok felé, így Magyarország felé is, különösen a térségünkben ez további bizakodásra adhat okot - emelte ki az Eger Térsége Turisztikai Desztináció Menedzsment Egyesület elnöke. 

 

A keresleti oldal szűkülése, a vendégek választási szempontjainak megváltozása, egyes döntési szempontok fontosságának felerősödése még nagyobb kihívás elé állítja turisztikai szolgáltatókat.

Ilyen megváltozott szempont lehet:
•    A megnövekedett igény a tisztaságra, biztonságérzet megteremtésére.
•    A teljes ellátás igénye.
•    Az akciók, kedvezmények, kuponok igénye.
•    Korlátozások mellett is igénybe vehető szolgáltatások, attrakciók, pl.: túrák, gyalogos, vagy biciklis kirándulások előtérbe helyezése.

 

 

Megyénk abban a szerencsés helyzetben van, hogy a térség természeti adottságai jó alapot adhatnak ezen megváltozott igények kielégítésére, hiszen a Tisza-tó, mint vízpart, a gyógy- és termálfürdők, a hegyvidék számos helyszínt biztosít a vendégek részére. A szolgáltatók legnagyobb része SZÉP-kártya elfogadó. Ahhoz viszont, hogy régiónk turisztikai ágazata újraéledjen a megváltozott igényekhez gyorsan és hatékonyan kell alkalmazkodni, az országos kínálati piacon láthatónak kell lenni, ehhez hatékony marketing eszközöket kell választani.

Új, vonzó, biztonságos, magas színvonalú szolgáltatást kell nyújtani úgy, hogy a vendégélmény ne sérüljön. A biztonságos szolgáltatások hitelességéhez és fenntartásához azonban elengedhetetlen a hatósági iránymutatás és kontroll. Erre a kormányzati iránymutatásra jó példa az MTÜ múlt héten megjelent Covid kézikönyve mely a szálláshelyek, vendéglátóhelyek, turisztikai attrakciók és Tourinform-irodák számára tartalmaz hasznos információkat és praktikus, gyakorlati tanácsokat a biztonságos újranyitáshoz. 

 

Szádeczky Kornélia
elnök
Eger Térsége Turisztikai Desztináció Menedzsment Egyesület

 

 

Véleményünk szerint mind a megyei turisztikai ágazat szereplőinek, mind a megyei települések önkormányzatainak össze kell fogniuk és minden lehetőséget, eszközt és kommunikációs csatornát ki kell használniuk, hogy az élményt adó és egyben biztonságot nyújtó új szolgáltatásokat megteremtse és kiajánlja a potenciális hazai és amennyiben az intézkedések megengedik, a külföldi vendégek részére - húzta alá Szádeczky Kornélia. Fontos, hogy ez a kommunikáció egységes legyen. A szolgáltatói összefogás, egymás szolgáltatásainak ajánlása pedig elősegíti a komplex turisztikai kínálat elérhetőségét. 

 

Ez az összefogás közös érdek, hiszen, a megyei turisztikai ágazatban érződő pozitív változás, multiplikátor hatással lesz más ágazatokra, így a vállalkozások működtetése fenntartható lesz, megtarthatják régi munkavállalóikat és ezáltal biztosíthatóvá válik több ezer család anyagi biztonsága is.
Az ágazat minőségi szolgáltatásai nem csak a turistákat, hanem a helyieket is kiszolgálja. A Heves megyeiek szeretnek itt élni, a turisták pedig szeretnek olyan helyekre látogatni, ahol az emberek jól érzik magukat.

Ennek alapján azt kimondhatjuk, hogy a megye lakosai egyben a térség turisztikai nagykövetei is.