SZAKMÁK SZTÁRJAI NAPKÖZIS TÁBOR 2018.

2018.07.09.

A Heves Megyei Kereskedelmi és Iparkamara pályaorientációs programsorozatán belül 2018. évben immár hatodszor rendezte meg felső tagozatos általános iskolás diákok számára napközis Szakmák Sztárjai elnevezésű táborát, idén ismét Sástó volt a helyszín. Célunk a táborban részt vevő tanulókkal minél több szakma megismertetése, kipróbálása. A táborba a HKIK tagvállalatainak, dolgozóinak a gyermekei vettek részt, ezzel is segítve a nyári szünidő tartalmas eltöltését.

Az 5 napig tartó rendezvényen összesen 22 fő vett részt, amelyet játékos ismerkedéssel indítottunk, majd a Mátrai Erőmű Központi Karbantartó Kft megtekintése következett, ahol a villanyszerelő, ipari gépész szakmát ismerhették meg. A délután Pályaorientációs akadályversenyt rendeztünk a tábor területén, szakemberek bevonásával, ahol az egyes állomásokon interaktív feladványokat kaptak a csapatok és mérhették össze kreativitásukat. A következő napokban látogatást tettünk a Hotel Narádban, ahol a szállodai szakmákkal ismerkedtünk. A Magyar Máltai Szeretetszolgálat Károly Róbert Középiskola pincéroktató termében szakmai bemutatón vettünk részt. A LearnVirtual Kft jóvoltából kipróbálta mindenki magát, mint targoncás, hegesztő, vagy festő. Az Egri SzC József Attila Szakgimnáziuma, Szakközépiskolája, és Kollégiuma tanműhelyeiben a lányok a női szabóságban mérették meg magukat, míg a fiúk gépi forgácsolással különböző figurákat készítettek a Vak Bottyán János Katolikus Műszaki és Közgazdasági Szakgimnázium, Gimnázium és Kollégium jóvoltából.

36692359_1917593114971119_1661628602355023872_n.jpg

Látogatást tettünk a Linamar Seissenschmidt Kft. –nél, ahol óriási élmény volt már önmagában az is, ahogyan beöltöztettek mindenkit a munkavédelmi szabályoknak megfelelően. Az Ízek Tanodájában egy interaktív látogatás következett, ahol kis cukrászokká váltak a gyerekek és maguk készítették el a süteményeket, amiket aztán el is fogyasztottak. A Csollány Kft képviselőjével barkácsoltak a gyerekek, míg a Bemolux Kft jóvoltából a villanyszerelés rejtelmeiről hallhattak előadást. A tábor zárása képpen pedig megmérettük magunkat, mit szakácsmesterek egy főzőverseny által, melyben segítségünkre, a királyi főszakács Nagy Zoltán volt.

A gyerekek élménybeszámolója alapján elmondhatjuk, hogy nagyon fontos az alkotás, a munka, mert ahogyan Ők maguk dolgoztak egy-egy „munkadarabon”, aközben jöttek rá és érezték át azon szakma szépségét és nehézségét is. Jó néhányan nyilatkoztak úgy, hogy milyen jó dolog például az asztalos szakma és szívesen mennének az adott iskolába tanulni. Elmondható tehát, hogy a résztvevők a programunk alatt szerzett tapasztalataik alapján szélesebb körben tudnak majd szakmát választani és több oldaltól is látnak bizonyos területeket, köszönhető ez a céglátogatásoknak is.

További információért fordulhatnak:

Zahoreczné Kun Krisztina

Munkahely: 
Heves Megyei Kereskedelmi és Iparkamara
Beosztás: 
Pályaorientációs tanácsadó
Cím: 
Eger, Faiskola út 15.
Telefonszám: 
(36) (36) 429 - 612 118-es mellék
(30) 328-3529
E-mail cím: 
krisztina.zahorecz@hkik.hu