Szakmák Sztárjai Napközis táborok

2020.09.07.

A Heves Megyei Kereskedelmi és Iparkamara kiemelt pályaorientációs nyári programja a Szakmák Sztárjai elnevezésű tábor. Az idén rendhagyó módon kerültek megszervezésre ezek a szakmabemutató, informáló, interaktív programok. Igyekeztünk segítséget adni a HKIK tagvállalatainak a dolgozóinak, hogy gyermekeik, ebben a nehéz helyzetben a nyári szünidőt tartalmasan tölthessék el. Ezért több turnusban indítottunk napközis jelleggel tábort.

Két helyszínen zajlottak a programok, az egyik az előző években már megszokott módon Sástó, másik pedig az Egri Kemény Ferenc Sportiskolai Általános Iskola, ahol négy turnust hirdettünk meg. Célunk a táborban részt vevő tanulókkal minél több szakma megismertetése, kipróbálása. 

Sástón, összesen 22 fő vett részt, amelyet játékos ismerkedéssel indítottunk, majd az újonnan megnyitott Avar Hotelt néztük meg, ahol a szállodai szakmákkal ismerkedtünk, a napot a High Tech Sportok Bázisa csapatépítő játékaival zártuk. A következő napokban látogatást tettünk többek között az Ízek Tanodájában, ahol kis cukrászokká váltak a gyerekek és maguk készítették el a süteményeket, amiket aztán el is fogyasztottak., a Gyöngyösi Városi Televízióban hírműsort készítettünk, ESZC József Attila Szakközépiskola, Szakiskola és Kollégium tanműhelyében a fiúk az informatika rendszerével, a lányok pedig a szépészet világával ismerkedtek. A vendéglátás területét az újonnan nyílt a Portéka és a Bori Mami éttermében figyelhettük meg. Látogatást tettünk a Hyginett Kft.-nél. A Kerek és Kis Kft. képviselőjével pedig barkácsoltak a gyerekek, míg a Bemolux Kft jóvoltából a villanyszerelés rejtelmeiről hallhattak előadást. Pályaorientációs akadályversenyt rendeztünk a tábor területén, szakemberek bevonásával, ahol az egyes állomásokon interaktív feladványokat kaptak a csapatok és mérhették össze kreativitásukat. A tábort pedig Nagy Zoltán mesterszakács irányítása mellett főzőversennyel zártuk.

 

 

Egerben 2020. július 13-17-én, 2020. július 20-24-én, 2020. augusztus 10-14. és 2020. augusztus 24-28. között zajlottak táboraink, amelyek a pályaorientációs célzatuk mellett a szülők segítését és a gyermekek tartalmas időtöltését hivatottak szolgálni. Ezen célok elérését szolgálják a hét programjai is. A sajnálatos vírushelyzet miatt céglátogatásokat csak igen korlátozott számban tudunk szervezni, viszont a vállalkozások aktivitását nem veszítettük el és több cég képviselője ellátogat táborunkba és szemléletes, játékos formában ismertette meg a gyerekekkel munkahelyüket. Így járt nálunk a Sanatmetal Kft., az Aventics Hungary Kft. képviselői, akik a cégbemutatáson túl maximális figyelemfelkeltő, játékos, ugyanakkor ismeretfejlesztő programokat találtak ki a gyerekek részére. Török Zsuzsanna mestercukrász jóvoltából egészséges alapanyagokból készítettünk finomságokat, Erdélyi László asztalos által pedig a fiúk a kézművesség területében próbálták ki magukat. A lányok az Örökség Alkotóműhely vezetőjétől Katrics Krisztinától kaptak öltözködési tanácsokat, de még az egyéni vállalkozás előnyeiről is hallhattak tőle, majd kézműves foglalkozáson vehettek részt a fiatalok. A Líceum TV jóvoltából alkalmi hírszerkesztőkké váltunk, és hogy a sport se maradjon ki a fallabdázásba is belekóstoltunk. Természetesen az önismeret és szakmaismeret sem maradt el a Pedagógia Szakszolgálat munkatársától profi, ugyanakkor igazán vicces játékok útján tanulhattunk. A Berill Kft-nél aktívan vettük ki részünket az elegáns konyhaszekrény „gyártásból”, Laczkó István ügyvezető minden alkalommal úgy vezetett be bennünket a bútorgyártás rejtelmeibe, hogy mindenki asztalos, vagy designer szeretett volna lenni a látgatás végére. Végül pedig a vendéglátás területét egy családi vállalkozás megismerésének útján tettük meg, ahol egy több évtizedes múltú, Fűzfa Étterem életébe tekinthettünk be. 

 

A gyerekek élménybeszámolója alapján elmondhatjuk, hogy nagyon fontos az alkotás, a munka, mert ahogyan Ők maguk dolgoztak egy-egy „munkadarabon”, aközben jöttek rá és érezték át azon szakma szépségét és nehézségét is. Jó néhányan nyilatkoztak úgy, hogy milyen jó dolog például az asztalos szakma és szívesen mennének az adott iskolába tanulni. Elmondható tehát, hogy a résztvevők a programunk alatt szerzett tapasztalataik alapján szélesebb körben tudnak majd szakmát választani és több oldaltól is látnak bizonyos területeket, köszönhető ez a céglátogatásoknak is. 

Kun Krisztina

Munkahely: 
Heves Megyei Kereskedelmi és Iparkamara
Beosztás: 
Pályaorientációs tanácsadó
Cím: 
Eger, Faiskola út 15.
Telefonszám: 
(36) (36) 429 - 612 118-es mellék
(30) 328-3529
E-mail cím: 
krisztina.kun@hkik.hu