Taxis tarifa:továbbra is maradjon a szabadpiaci ár Egerben

2019.02.05.

Az egri taxis személyszállítási szolgáltatáshoz kapcsolódó hatósági ár bevezetésének szükségességének kérdéséről volt szó, 2019. február 1-én a Heves Megyei Kereskedelmi és Iparkamarában. A meghívottak a taxis személyszállítással foglalkozó vállalkozások, illetve a Heves Megyei Kormányhivatal Egri Járási Hivatalának Fogyasztóvédelmi és Közlekedési Osztály munkatársai voltak.

Fülöp Gábor a HKIK főtitkára a beszélgetés elején ismertette a fórum előzményét, mely szerint 2018 decemberében Dr. Kovács Luca Jegyző asszony az egri taxis személyszállítási szolgáltatás díjszabásával kapcsolatban kérte a HKIK véleményét. Levelében a 2018. november 29-i Közmeghallgatásra hivatkozott, ahol újra felmerült az egri taxis személyszállítási szolgáltatás rendeleti szintű szabályozásának kérdése az árak kiszámíthatósága, valamint egyes taxistársaságok, taxis vállalkozók erőfölénnyel való visszaélése miatt.
A főtitkár felkérte a megjelent társaságok/vállalkozások képviselőit, hogy mondják el véleményüket a témában. Miután minden érintett elmondta érveit, illetve ellenérveit az üggyel kapcsolatosan, egyértelművé vált, hogy hasonlóan 2013-as és 2016-as egyeztetésekhez, a vállalkozások/taxis társaságok többsége elveti a hatósági ár használatát, és továbbra is a jelenlegi szabad ár használatát támogatja.

Ezt követően a jelenlevő társaságok további két ügyben fordultak segítségért a kamarához:
•    Az egyik az utánpótlás kérdése. Egerben az átlag taxis személyszállítási szolgáltatást végző vállalkozók életkora 60 év körül van, kevés fiatal választja ezt a szakmát. Kérik a kamarát a fiatalok megszólításában, és a Heves megyei vizsgáztatás lehetőségének bővítésében.
•    A fórumot követően, a City Taxi munkatársai kérték a HKIK közbenjárását a korlátozott forgalmú történelmi belváros területekre történő eseti jármű behajtás engedélyek méltányosabb díjszabásával kapcsolatosan.

A kamara mindkét kérés megoldásában lépéseket tett, valamint felajánlotta a kamara által készítetett idegen nyelvű turisztikai kiadványait a taxis szolgáltatás bővítése érdekében, valamint az érintett vállalkozások digitális felkészültségének segítését.