Új lehetőségekkel bővül az idei nyári diákmunka program

2018.07.10.

A Pénzügyminisztérium 2018-ban is meghirdeti a Nyári diákmunka programot 3 milliárd forintból, amelynek keretében a 16-25 év közötti diákok kaphatnak munkalehetőséget. A programban új elemként jelenik meg, hogy – az erős munkaerő-kereslet kielégítése érdekében – a területi, települési önkormányzatokon vagy önkormányzati fenntartású intézmények mellett ezentúl a mezőgazdaság és vendéglátás területén működő vállalkozások esetében is támogatható a diákok legfeljebb napi 8 órás foglalkoztatása.

Az utóbbi esetben a munkabér és a kapcsolódó szociális hozzájárulási adó együttes összegének 75%-a kerül megtérítésre a munkáltatónak, a fennmaradó bérköltséget és járulékait a foglalkoztatónak kell viselnie. A program már diákkorban hivatott elősegíteni a fiatalok munkához jutását, a korai munkatapasztalat mellett pedig a jövedelemszerzés lehetőségét is biztosítja.

Az idén rendelkezésre álló összegből mintegy 25-30 ezer diák számára biztosítható munka a nyári időszakban. A program népszerűségét jelzi, hogy tavaly több mint 27 ezer diák vett részt benne, sokan közülük a kötelező szakmai gyakorlatukat is teljesítették így. A programban azok a nappali tagozatos diákok vehetnek részt, akik a tényleges foglalkoztatásukkor (leghamarabb június 18-án) már betöltötték a 16. életévüket, és legkésőbb a program befejezésekor (augusztus 31-én) pedig még nem múltak el 25 évesek. Tavaly több mint 27 ezer fiatal szerzett munkatapasztalatot a program keretében.

A program a béreket támogatja, az önkormányzatok esetében biztosított százszázalékos támogatás legfeljebb 2,5 hónapra adható, június 18. és augusztus 31. között, maximum napi hat órás időtartamra. A támogatás a minimálbér, illetve a garantált bérminimum időarányos részének felel meg, így a szakképzettek esetében 135 375 forint, a szakképzettséggel nem rendelkezők esetében 103 500 forint lehet személyenként és havonta. Az önkormányzatoknak és a vendéglátásban, illetve mezőgazdaságban tevékenykedő cégeknek a járási hivatalokhoz kell benyújtani a felmerülő munkaerőigényüket. A diákok június 1-jétől regisztrálhatják magukat az illetékes járási hivatal foglalkoztatási osztályánál.

Részletes tájékoztató letölthető IDE kattintva!

Forrás: nfsz.munka.hu

További információ:

Becskei Márk

Munkahely: 
Heves Megyei Kereskedelmi és Iparkamara
Beosztás: 
Tanácsadó és Projektiroda irodavezető
Cím: 
3300 Eger, Faiskola u. 15.
Telefonszám: 
+ (36) (36) 429 - 612 121-es mellék
+ (36) (20) 517-9290
E-mail cím: 
mark.becskei{#}hkik.hu