Üdvözöljük a

HKIK

honlapján!

-

Kamarai rendezvények

<< 2018 Január >>
KeSzeCsüSzoVa
1234567
891011121314
151617
18
192021
22232425262728
293031    

Változások az egri parkolásban: ingyen parkolhatnak a zöldek

2016. augusztus 5.

2016. augusztus 1-től Egerben ingyen parkolhatnak a zöld rendszámmal rendelkező környezetkímélő autók tulajdonosai az EVAT Zrt. által üzemeltetett felszíni, fizető várakozóhelyeken. Mások számára fizetős lett ellenben a Barkóczy utcában található parkoló és a Szvorényi is. 

A SOLAR IMPULSE SZÁRNYASZEGETTEN JAPÁNBAN VESZTEGEL

2015. június 5.

A repülőgép Nanjingból indult szombaton, amikor még azt remélték, hogy ez a repülési szakasz lesz a leghosszabb egyhuzamban megtett repülőút a küldetés során a maga 6 napos repülési idejével és 5 079 mérföldes (8 175 km) repülési távolságával. Két nappal később, hétfőn késő éjjel a  Solar Impulse Nagoyában landolt. Ezt követően rongálta meg a viharos erejű szél a szárnyát.

SOLAR IMPULSE – EGY TISZTÁBB JÖVŐ SZIMBÓLUMA

2015. május 29.

Egy tisztább, élhetőbb jövő víziója vezette Bertrand Piccardot a Solar Impulse projekt elindítására. Célja nem volt hétköznapi: napenergiával hajtott nagy hatótávolságú repülőgép megalkotása és azzal a Föld körberepülése. Egy markáns bizonyítása annak, hogy a napenergia akár a légi közlekedésben is hasznosítható. Piccard nem titkolt szándéka a figyelem hatékony felkeltése és a napenergia népszerűsítése világméretekben. Nagy létszámú tudós csapat által támogatva víziója testet öltött. 2015. március 9-én Abu Dhabiból (Egyesült Arab Emirátusok) startolt földkörüli útjára továbbfejlesztett repülőgépe, a Solar Impulse II. Az egyes repülési szakaszok között népszerűsítő és bemutatkozó programok során vesznek részt. A Solar Impulse projekt 2010 óta erőteljes nevelési-képzési platformot is biztosít interaktív formában.

A pilóták és a fejlesztő team tagjai rendszeres időközönként, a kezdetektől napjainkig, intézményes és multimédiás keretek között kapcsolatba lépnek a nagyközönséggel. Napjainkban, nem egészen három hónappal  az indulás és több jelentős állomáshely érintése után, Piccard váltó pilótatársa, André Borschberg a hetedik etapra készül – a Csendes Óceán fölötti öt napos folyamatos repülésre. A rossz időjárás azonban felülírhatja ezt a kockázatoktól sem mentes ambiciózus tervet.

Startup vállalkozás esete a Nappal

2015. május 25.

A startupok korát éljük, nem vitás. Egyre gyakrabban beigazolódik, hogy az eredeti ötletek és megoldások vonzzák a pénzt. A GoSun Cooking Technology amerikai startup vállalkozás a Kickstarter közösségi-finanszírozó oldalon meghirdetett  felhívás feltételeinek megfelelő grillsütő kifejlesztéséhez és gyártásba viteléhez, jóval a gyűjtési idő vége előtt már több, mint 273 ezer dollárt (kb. 73 millió forint) gyűjtött.

 

ENERGIA NAPKELTÉTŐL NAPNYUGTÁIG – NAPRAFORGÓ NAPELEMMEL

2015. május 21.

Nem lenne csodálatos, ha Ön a saját kertjében pontosan annyi energiát termelne, amennyire éppen szüksége van? És nem lenne csodálatos az is, ha Ön a megfelelő napelemes berendezést olyan egyszerűen, ahogy egy háztartási berendezést, csak csatlakoztatná a elektromos hálózatra és ezzel be is üzemelné? Egy osztrák vállalkozás gondolatgazdag mérnökei megalkották a fenti kérdésekre a frappáns választ.

Napelem-pályázatok gazdálkodó szervezetek részére

2015. május 8.

A 2014-2020-as ciklusban elsősorban a KEHOP és a GINOP keretei között várhatók cégek részére olyan kiírások, melyekben napelemes rendszerek telepítésére lehet pályázni. A megújuló energiaforrások támogatása nagy hangsúlyt kap a következő ciklusban, ezt tovább erősítik az ország Nemzeti Reform Programjának vállalásai is. Akik tehát napelemes rendszert szeretnének telepíteni, azok nagy támogatottságra számíthatnak.A következőkben a két pályázati ttípusról olvashat.

ENERGIAHATÉKONYSÁGI SZOLGÁLTATÁS GARANCIÁVAL

2015. április 30.

2014 júliusában elkészült az EPC  (garantált energiahatékonyság-alapú szerződés) projektek Európai Etikai Kódexe. Az Etikai Kódex az EPC projektek egy harmonizált európai minőségügyi standardjaként fog szolgálni, melynek segítségével növekedni fog a megrendelők bizalma ezen üzleti modell iránt és így több EPC projekt elindulásához vezet. Az Etikai Kódexet aláírók névsora online elérhető lesz és a Transparnese projekt tevékenyésgei által (sajtóközlemények, cikkek, nemzeti és nemzetközi események, stb.) nagy nyilvánosságra tesz szert.

Magyarország megújuló energia hasznosítási terve 2010-2020

2015. április 29.

Magyarország megújuló energia hasznosítását célzó Nemzeti Cselekvési Terv célja, hogy az ország természeti, gazdasági, társadalmi, kulturális és geopolitikai adottságaira építve a lehető legnagyobb össztársadalmi hasznot biztosítsa. A megújuló és alternatív energia hasznosításának elsődleges célja a gáz- és kőolajimport-függőség csökkentése.

 

(Részlet MAGYARORSZÁG MEGÚJULÓ ENERGIA HASZNOSÍTÁSI CSELEKVÉSI TERVE 2010–2020  című dokumentumból)

Az épületek hőtechnikai tanúsításáról

2015. február 13.

 

   A 176/2008. (VI. 30.) kormányrendelet értelmében 2009. január 1-jétől minden új épület és állami középület esetében kötelező az energetikai tanúsítás. Meglévő épületek bérbeadásakor vagy eladásakor a tanúsítás elkészíttetése 2011-ig önkéntes, 2012. január 1-jétől kötelező. Az alábbiakban az ezzel kapcsolatos tudnivalókat foglaljuk össze:

Alternatív energiák központja Hatvanban

2015. január 22.
Horváth Richárd-Polgármester
Horváth Richárd-Polgármester

Környezeti és energetikai nonprofit információs központot alakítanak ki az egykori cukorgyár területén. A beruházás 800 milliós pályázati forrásból valósul meg.

Háztartási nagygépek energia-megtakarítást eredményező cseréje alprogram (HGCS-2014)

2014. szeptember 26.

A Nemzeti Fejlesztési Minisztérium 627,1 millió forinttal támogatja a háztartási gépek cseréjét.

A vissza nem térítendő pályázati támogatás által lehetővé válik a magyarországi lakhellyel rendelkező nyugdíjas és nagycsaládos magánszemélyek számára, hogy állami támogatással, csökkentett vételáron szerezzék be új, magas energiahatékonyságú hűtő- vagy fagyasztó-berendezéseiket.

Képzési programok - Napenergia hasznosítás

2014. szeptember 17.

Kisteljesítményű, napenergiával működő villamos erőművek szerelése, beüzemelése, szervizelése”

Az új Felnőttképzési Törvény normái szerint akkreditált képzés.

Helyszín: Wigner Jenő Informatikai Középiskola, Szakiskola és Kollégium (3300 Eger, Rákóczi u. 2.)

Időpont: 2014. december 5-7.

 

Csökkentse fűtési költségeit hőkamerás vizsgálattal!

2016. január 8.

Tudta Ön, hogy

- egy átlagos háztartás energiafogyasztásának 60%-át a fűtés viszi el?

- termográf vizsgálattal meg lehet határozni, hogy pontosan hol szökik ki a meleg?

- a hőhidak és hőveszteségek gazdaságos megszüntetésével megspórolhatja gázszámlája 35-40%-át?

FORDÍTS HÁTAT A FOSSZILIS ENERGIAHORDZÓKNAK – Kampány a Földért, az éltető klímáért

2015. június 3.

A médiát gyakran kikiáltják alig leplezett, bizonyos érdekköröket kiszolgáló propagandák előhírnökének. Sokszor nem tart sokáig elegendő érvet találni, amellyel azt sugalljuk, hogy a fenti megállapítás nem esik messze az igazságtól. Vegyük csak a Murdoch birodalom és a Fox News példáit, és az optimizmus (hogy a média lehet teljesen más, mint szélhámosok és telefon lehallgató korrupt bandája) vágyálomnak tűnik.

Aztán mégis, ha jobban körülnézünk, találunk olyan médiaorgánumokat, amelyek inspirálóan hatnak azokra, akik egy fenntarthatóbb, érdekesebb, igazságosabb és méltányosabb élet elérhetőségében reménykednek. Az egyik idevágó legjobb és legfrissebb példája ennek a brit „The Guardian” nevű médiavállalkozás, ahol ez év áprilisában elindították a „Keep it in the ground”  (magyarul: „Hagyd a földben”) elnevezésű kampányt.

TANDEM-NAPELEM – JOBB HATÁSFOK

2015. május 27.

A perovszkitok jelentősen emelik a szilícium kristályos napelemek hatásfokát. Perovszkit-réteget helyezve a szilíciumkristályos napelem-cellákra drámaian megnő a cella összteljesítménye –állítja a Stanfordi Egyetem tudósainak tanulmánya. A kutatók az Energy & Environment Science című tudományos folyóiratban írtak az újdonságnak számító perovszkit- és szilíciumkristályos tandem-napelemről.

Az Audi a fenntartható fejlődésért – vízből üzemanyag

2015. május 21.

Az Audi drezdai kísérleti üzemében elkezdődött a szintetikus e-diesel üzemanyag termelése. Zöld áram felhasználásával, vízből és szén-dioxidból állítanak elő gázolajat az Audi és partnerei által létrehozott  üzemben.

TESLA-forradalom a fenntartható gazdaságért

2015. május 12.

Elon Musk új napenergia-forradalmat hirdetett a Tesla Powerwall és Powerpack névre keresztelt akkumulátorain keresztül. A Tesla vezére a múlt héten, csütörtökön este végre lerántotta a leplet egy régóta várt bejelentésről: jön az új akkumulátor, mely háztartások számára is könnyedén alkalmazható lesz. Ahogy azt a Tesla autómodelleknél is hozzászokhattunk, az újonnan bemutatott akkumulátorok technológiája is nyílt forráskódú lesz.

Költségoptimalizált energiahatékonyság az épületeknél

2015. május 7.

Az építőipari ágazattal kapcsolatos az Európai Unió teljes energiafogyasztásának 40%-a. Éppen ezért az energiahatékonyság „20-20-20”-as (2020-ra az üvegházhatású gázok teljes kibocsátását legalább 20 %-kal csökkenteni) célkitűzései keretében kiemelt jelentőséget kap az energiafogyasztás e téren történő csökkentése. Fenti cél elérése érdekében az Európai Parlament és a Tanács 2010/31/EU irányelve (2010. május 19.) került kiadásra, a tagállamoknak az épületek energiahatékonyságára vonatkozó iránymutatásokat nyújtott, melynek átültetésére a tagállamoknak  2012.07.09-ig állt idő rendelkezésére.

Az irányelv célja az épületek, illetve azok részei és önálló rendeltetési egységei energiahatékonyságának előmozdítása. Az alábbiakban az irányelv rövid összefoglalója olvasható.

 

A jövőt már tegnap elkezdték - Napenergiával a Mátrai Erőműnél

2015. április 30.

Megkezdődik a Mátrai Erőmű 15 MW-os naperőművének  Magyarország eddigi legnagyobb fotovoltaikus projektjének építése. A naperőmű építése 2015 tavaszától, az üzemkezdése 2015 októberétől tervezett, mellyel üzembe lép az ország eddigi legnagyobb fotovoltaikus naperőművi egysége. Ezzel a Mátrai Erőmű jelentősen hozzájárul Magyarország megújuló energiából megtermelt villamos energia részarányának növelésére tett vállalásai teljesítéséhez.

Villamos és földgáz energia költségcsökkentés vállalkozásoknak, önkormányzatoknak

2015. március 20.

Több éves sikeres együttműködésnek köszönhetően a Kamarai Energia Beszerzési Közösséggel idén ismét lehetőség nyílik az energia költségek csökkentésére. Ennek érdekében a HKIK és szakmai partnere, a Sourcung Hungary Kft. csoportosan bonyolítja le a jelentkezők számára a 2015-2016-os földgáz energia és a 2016. évi villamos energia beszerzését. 

A hőkamera alkalmazási lehetőségei

2015. január 24.

2009. január 1-jétől, a 176/2008. (VI. 30.) kormányrendelet szerint minden új épület és állami középület esetében kötelező az energetikai tanúsítás.

 A rendelet várható hatása, hogy a piac előnyben részesíti a tanúsított ingatlanokat, különösen azokat, amelyek kedvező értéket mutatnak - ezen épületeknek tehát megnő az értéke. Felújítási pályázatoknál szintén előírás lesz az energetikai tanúsítás, emellett az egyre növekvő energiaárak is indokolják a hatékonyabb energiafelhasználást.

 

Energiahatékonyság az iparban – tendenciák és gyakorlati megoldások

2014. október 27.

A fenti címmel szervez konferenciát a DUIHK, ahol informálódhatnak az ipari energiahatékonyság helyzetéről Magyarországon és Németországban. Bemutatkoznak továbbá német innovatív vállalatok, amelyekkel egyéni tárgyalásokra is lehetőség nyílik. Időpont: 2014. november 11. (Egyéni tárgyalások: 2014. november 10. vagy 12.)Helyszín: Német-Magyar Gazdaság Háza (1024 Budapest, Lövőház u. 30.) A HKIK csoportos felutazást szervez Egerből, melyhez díjmentesen csatlakozhatnak. A Promtherm Agria Kft. hatékonyan segítheti a cégek energiaköltségeinek csökkentését - képünkön Keller László, ügyvezető.

Az ősz lakossági energiahatékonysági pályázatokat hoz

2014. szeptember 19.
Bánfi Sándor - a Heves megyei Kereskedelmi és Iparkamara gazdasági igazgatója
Bánfi Sándor - a Heves megyei Kereskedelmi és Iparkamara gazdasági igazgatója

Már szeptemberben megnyílnak az első lakossági energetikai pályázatok, melyek háztartási nagygépek cseréjét, fűtéskorszerűsítést és külső nyílászárók cseréjét támogatják majd.

Az Energia Klubról

2014. augusztus 13.

Mint azt Ön is tapasztalja, egyre hangsúlyosabb kérdés - mind a magánszemély, mind a vállalat életében - az energiafelhasználás optimalizálása, az energiahatékonyság fokozása, így a költségcsökkentés, a fenntartható fejlődés. Az egyre emelkedő energiaárak miatt az energiafelhasználás optimalizálása tehát egyre fontosabb terület, kamaránk ezért kiemelten kíván foglalkozni a jövőben e témával. Kezdeményezésünk célja, hogy elősegítsük vállalkozásuk gazdaságosabb működését, fokozni energiahatékonyságukat, fellendíteni az innovációt!  S ha mindez járulékos haszonként a környezetterhelés csökkenésével is jár…