Üdvözöljük a

Éttermi szolgáltatások áfa csökkentése | HKIK

honlapján!

-

Kamarai rendezvények

<< 2017 December >>
KeSzeCsüSzoVa
    123
45678910
11
121314151617
18192021222324
25262728293031

Éttermi szolgáltatások áfa csökkentése

Szerző: Pappné Ambrus Katalin | 2017. szeptember 28.

A tegnapi nap folyamán a Heves Megyei Kereskedelmi és Iparkamara szervezésében, Némethné Fülöp Ágnes a NAV Heves Megyei Adó- és Vámigazgatóság Ügyfélkapcsolati Osztályának vezetője tartott tájékoztató előadást az „Éttermi szolgáltatások áfa kulcsának csökkentéséről”.

Maga a téma már nem volt új a megjelent vállalkozások képviselőinek, hiszen 2017. január 1-től már egyes vendéglátó szolgáltatásokra 18%-os kedvezményes áfakulcsot kell alkalmazni, mely 2018. január 1-től már 5%-os lesz. Viszont a gyakorlatban a megfelelő adókulcs használata összetettebb. A kedvezőbb adókulcs használatához viszont egyidejűleg több feltételnek kell megfelelni, hangsúlyozat ki Némethné Fülöp Ágnes:


- Az ügylet az áfa törvény értelmében vett szolgáltatásnak minősül
- A szolgáltatás a KSH Szolgáltatások Jegyzékének 2002. szeptember 30-án érvényes besorolási rendje szerint SZJ 55.30.1 alá tartozik
- A szolgáltatás kizárólag étel-és helyben készített, nem alkoholtartalmú italforgalomból áll


Fontos, hogy nem attól minősül szolgáltatásnak az ügylet, hogy az ételt, italt helyben készítik, hanem, hogy azok értékesítését az azonnali fogyasztást lehetővé tevő kiegészítő szolgáltatások kísérik és a vendég elsődleges szándéka a helyben fogyasztás.
Nem szolgáltatásnyújtás, hanem termékértékesítés valósul meg az étel, helyben készített alkoholmentes ital elvitelre történő értékesítésekor, házhoz szállításakor, vagy ha a helyben fogyasztáshoz csak pult vagy "körbefutó deszka" áll rendelkezésre (például lángossütők, pecsenyesütők piaci, illetve büfékocsiból történő értékesítés). Ez esetben ugyanis nem a kiegészítő szolgáltatások vannak túlsúlyban.


Nem feltétlenül szükséges azonban, hogy az ételt, italt felszolgálják, a szolgáltatásnyújtás az önkiszolgáló étkezőhelyeken is megvalósulhat. Így, ha az étel, helyben készített alkoholmentes ital helyben fogyasztásához megfelelő környezet, eszközök (például asztal, ülőalkalmatosság, evőeszközök, szalvéta stb.) áll rendelkezésre, és azok tisztántartása biztosított (szemetes, takarítás, leszedés), szolgáltatásnyújtás valósul meg, függetlenül attól, ki biztosítja ezeket. Ez vonatkozik a plázák éttermi részén megvalósuló, helyben történő fogyasztásra értékesítés esetén is.


Ha a vendég olyan vendéglátóipari egységben fogyaszt italt, amely nem rendelkezik melegkonyhával, nem alkalmazható rá a kedvezményes adómérték. Amennyiben melegkonyhával rendelkező étteremben fogyasztanak étkezés nélkül helyben készített nem alkoholtartalmú italt (például csak kávét vagy helyben, frissen csavart narancslét), az tartozhat a kedvezményes adómérték alá.
Az olyan vendéglátóhely, amely nem rendelkezik "étkezőhellyel", kizárólag kiszállításra termel (házhoz szállítja az ételt), közétkeztetés tevékenységet végez, amelyre nem alkalmazható a kedvezményes adómérték.


Éttermi szolgáltatásnak minősül az ételek, italok közlekedési eszközökön, például vasúti étkezőkocsiban vagy hajón történő elkészítése és felszolgálása is, az ital étel nélkül történő felszolgálása azonban nem.
A munkahelyi étkeztetésre nem vonatkozik a kedvezményes adómérték.


A kedvezményes kulcs alkalmazásához nem szükségszerű, hogy egy adott szolgáltatás keretében ételt és helyben készített, nem alkoholtartalmú italt is fogyasszanak. A kizárólag italforgalmat tartalmazó szolgáltatás azonban csak abban az esetben tartozik a kedvezményes adómérték alá, amennyiben a felszolgált ital helyben készített, és nem tartalmaz alkoholt, mint például frissen facsart gyümölcslé.
Amennyiben az egyéb törvényi feltételeknek megfelelő szolgáltatás keretében kizárólag ételforgalom vagy ételforgalom és helyben készített, alkoholmentes italforgalom van, 18 százalékos adómértéket lehet alkalmazni.


Ha a szolgáltatás az ételforgalom és/vagy helyben készített, nem alkoholtartalmú italforgalom mellett magában foglal helyben készített alkoholtartalmú italforgalmat vagy nem helyben készített italforgalmat is, a 18 százalékos adómérték akkor sem terjedhet ki a helyben készített alkoholtartalmú italforgalomra, illetve a nem helyben készített italforgalomra, ha az egyébként az összes étel- és italforgalmon belül elhanyagolható mértékű.

 

Amikor a szolgáltató fix áron korlátlan étel és italfogyasztást biztosít a vendégeinek, megoszthatja saját kalkulációja alapján (beszerzések arányában) a számlán és megosztást megjeleníti a szolgáltatást kísérő bizonylaton, akkor a szolgáltatásra 27 és 18 százalékos adómértéket kell alkalmazni.


Ha a pizzát elvitelre kérik, vagy egy cukrászda tovább értékesíti más cukrászdának süteményeit akkor az Áfa tv. értelmében termékértékesítés – nem pedig kedvezményes adómértékre jogosító szolgáltatás – történik, ezért ebben az esetben nem alkalmazható a helyben fogyasztott ételekre vonatkozó kedvezményes adómérték, tehát az ellenértéket fő szabály szerint 27 %-os áfa terheli. Figyelemmel kell lenni ugyanakkor arra, hogy ha a túlnyomórészt lisztből készült termék (az adott esetben pizza, vagy sütemény) vámtarifaszáma beletartozik az Áfa tv. 3/A. számú melléklet I. részének 4. pontja alatt meghatározott akkor az alkalmazandó adómérték – termékértékesítésre tekintettel – 18 %.


A helyben készített, nem alkoholtartalmú italok körébe tartozik például a gyümölcsből, zöldségből helyben préselt vagy facsart innivaló, illetve a helyben készített alkoholmentes koktél, turmix, tea, limonádé, kávé. A helyben készített, nem alkoholtartalmú italok körébe tartozik a jellemzően gyorséttermekben használt italkészítő automatából a sűrítményből szódavíz hozzáadásával kiszolgált szénsavas üdítőital is. A palackos üdítő ugyanakkor nem válik helyben készített itallá pusztán azáltal, hogy kitöltik és citromkarikával ízesítik, díszítik.


Catering szolgáltatást végző étterem esetében a kedvezményes áfa mérték nem használható, még akkor sem, ha a külső helyszíni rendezvényt pincérrel, étkészlettel stb. biztosítják, mivel az ételszolgáltatás rendezvényeken magánszemélyek számára az SZJ 55.52.11 („Ételkészítés lakosságnak"), vállalati, intézményi stb. rendezvényeken az SZJ 55.52.13 („Ételkészítés más szervezeteknek") szám alá sorolható. Minden esetben a 27%-os adómérték alkalmazandó. Némethné Fülöp Ágnes elmondta, hogy 2018. január 1-től már lehet, hogy ez változni fog, de jelneleg még a 27% érvényes a catering szolgáltatásra.

 

Az előadás anyag letölthető: