Üdvözöljük a

Heves megye klímastratégiája | HKIK

honlapján!

-

Kamarai rendezvények

<< 2017 Augusztus >>
KeSzeCsüSzoVa
 123456
78910111213
14151617
18
1920
21222324252627
28293031   

Heves megye klímastratégiája

Szerző: Becskei Márk | 2017. július 4.

Heves Megye Közgyűlése 2017. június 30-ai ülésén társadalmasításra bocsátotta a „Heves Megyei Éghajlatváltozási Platform létrehozása és Heves Megye Klímastratégiájának kidolgozása” című projekthez kapcsolódó „Heves megye klímastratégiája” dokumentumot.

Heves megye klímavédelmi jövőképe és célkitűzései (részlet a dokumentumból):
 
"Heves megye klímavédelmi jövőképét a következők szerint fogalmaztuk meg:
„Heves megye 2030-ra a globális klímaváltozás kihívásaira proaktívan reagáló egészséges, klímatudatos humán tőkével, innovatív gazdasággal, természeti erőforrásaival fenntartható módon gazdálkodó megyévé válik.”
 
Az EU a 2014-2020 időszakban kiemelt célterületként határozta meg az éghajlatváltozáshoz való alkalmazkodást és az alacsony szén-dioxid kibocsátású gazdaság felé történő elmozdulást. A következő költségvetési időszak közösségi forrásainak 20 százalékát éghajlatvédelmi célokra kell felhasználni. Ennek megfelelően a Partnerségi Megállapodás keretében kiemelt nemzeti fejlesztési prioritás az energia-és erőforrás-hatékonyság növelése, továbbá az alkalmazkodás.
A Partnerségi Megállapodás az éghajlatváltozáshoz való alkalmazkodás és felkészülés vonatkozásában kiemeli a vízgazdálkodás átalakításának sürgető kihívásait, illetve a katasztrófavédelmi infrastruktúra fejlesztését és a lakossági tájékoztatás és felkészítés feladatait. Szintén hangsúlyosan említi a romló mezőgazdasági termésbiztonságot és ezzel összefüggésben a víztakarékos öntözést és az agrotechnikákat, valamint a városi alkalmazkodást és ennek egészségügyi összefüggéseit.
 
Mitigációs célkitűzések és intézkedések
Alapigazság, hogy a nem elhasznált energia a legbiztonságosabb, a legolcsóbb és a legkörnyezetkímélőbb is egyben. Ebből kiindulva az ellátásbiztonság növelésének leghatékonyabb és
legeredményesebb eszköze a fogyasztás csökkentése az energiatakarékosság és az energiahatékonyság javításán keresztül. A mitigációs beavatkozások célja az üvegház-gázok kibocsátásának csökkentése, ezzel csökkentve a globális felmelegedés mértékét. Ezt részben az energiafelhasználás csökkentésével, részben az energia igény megújuló energiák bevonásával történő előállításával érhető el. A Heves megyére elkészített ÜHG leltár alapján a következő célok meghatározása indokolt megyénkben:
 
M-1. célkitűzés: közlekedés ÜHG kibocsátásának csökkenése
M-2. célkitűzés: épületek energia-felhasználásának csökkenése
M-3. célkitűzés: megújuló energia részarányának növelése az energiatermelésben"
 
További információ: Becskei Márk, Tel: 36/429-614, 121-es mellék, Mobil: 20/517-9290, E-mail: mark.becskei@hkik.hu