Üdvözöljük a

Több állami forrás az étel- és italautomatákra | HKIK

honlapján!

-

Kamarai rendezvények

<< 2018 Február >>
KeSzeCsüSzoVa
   1234
567891011
12131415161718
19202122232425
26
2728    

Több állami forrás az étel- és italautomatákra

Szerző: Pappné Ambrus Katalin | 2017. július 28.

A múlt hét szerdai kormányhatározat alapján, további legfeljebb 1,44 milliárd forint forrás került jóváhagyásra az élelmiszer-automaták felügyeleti egységgel történő ellátásához nyújtandó támogatáshoz.

Mint ahogy arról már februárba beszámoltunk az étel- és italautomaták üzemeltetői költségvetési támogatást kapnak az automatafelügyeleti egység beszerzéséhez, amelyre kormány 1,8 milliárd forintot biztosított. A most jóváhagyott 1,44 milliárd forint többletforrásról a nemzetgazdasági miniszternek kell gondoskodnia a felmerülés ütemében.

 

Az étel- és italautomaták felügyeleti egységének támogatásáról szóló NGM-rendelettervezet szerint a kormány felügyeleti egységenként 120 ezer forint támogatást ad a felügyeleti egység beszerzéséhez

Szektorfehérítés

A szaktárca korábban arról tájékoztatott, hogy az adóhatóság ellenőrzési tapasztalatai szerint a gépek jelentős részét az adók megfizetése nélkül üzemeltetik, ezért van szükség az automatafelügyeleti egységre, amelynek segítségével az adóhivatal éppúgy nyomon tudja követni az étel- és italautomaták forgalmát, mint a pénztárgépekét.

Közölték, már az első lépésben bevezetett regisztráció is fehérítette a szektort, ennek köszönhetően a nem legálisan működő étel- és italautomaták majd 20 százalékát (mintegy 5 ezret) még 2015-ben leszerelték az üzemeltetők.

 

A Magyar Posta lesz a felügyelő szerv

A kormány a Magyar Postát jelölte ki az étel- és italautomaták felügyeletére, a posta a szolgáltatást július elsején indította, az étel- és italautomaták üzemeltetőinek július 31-ig szerződést kell kötniük. Menedékes felügyeleti szolgáltatóként a posta feladata a hatóságilag bevizsgált és engedélyezett műszaki berendezés, az automatafelügyeleti egység felszerelése, működtetése, amely a regisztrált étel- és italautomaták adatait továbbítja az adóhivatalnak. Az országszerte működő 30-32 ezer automata további üzemeltetésének feltétele az automatafelügyeleti egység beszerelése.

 

Forrás:MTI, ado.hu, elelmiszer.hu