Üdvözöljük a

A mennyiségi problémák uralják a munkaerőpiacot | HKIK

honlapján!

-

Kamarai rendezvények

<< 2018 Január >>
KeSzeCsüSzoVa
1234567
891011121314
151617
18
192021
22232425262728
293031    

A mennyiségi problémák uralják a munkaerőpiacot

Szerző: Nagy Kata | 2017. október 5.

A Heves Megyei Kereskedelmi és Iparkamara, a Heves Megyei Fejlesztési és Képzési Bizottság és az Egri Szakképzési Centrum október 4-én szakképzési évnyitót szervezett Egerben a Megyeházán. A nagyszámú résztvevő között a szakképzésben érintett valamennyi közreműködő, a szakképző intézmények, a duális gyakorlati képzőhelyek, a Megyei Kormányhivatal Foglalkoztatási Főosztálya, az Oktatási Hivatal Egri Pedagógiai Oktatási Központja, a KLIK és a Heves Megyei Pedagógiai Szakszolgálat vezetői képviseltették magukat.

Az előadók valamennyien kiemelték, hogy a szakképzés napjainkban már nem csak az iskola falain belül zajló oktatási ügy, hanem főként foglalkoztatási kérdés, a vállalatok, vállalkozások működésének stratégiai problémája a megfelelő számú munkaerő utánpótlás biztosítása, ezért már az iskolapadból el kell kezdeni a munkaerő toborzást.


A konferencián a Bihall Tamás, az MKIK képzésért felelős alelnöke szólt a duális képzés további kiterjesztésének fontosságáról, kiemelve, hogy a szakgimnáziumokban is fontos az elmélet mellett a vállalati gyakorlati képzés, ezért szükséges a tanulószerződéses képzés jogszabályi alapjainak megteremtése és lehetőségének biztosítása a szakgimnáziumokban is.


Fülöp Gábor az HMFKB elnöke előadásában a megye gazdasági, foglalkoztatási helyzetét, eredményeit és kihívásait bemutatva hangsúlyozta, hogy kulcsfontosságú a képzett szakemberek számának növelése, és emellett a gépiesítés és a digitalizáció kínálta lehetőségek segíthetnek a munkaerő-piaci problémák megoldásában.


Az Egri Szakképzési Centrum főigazgatója, Fábri Eufrozina beszámolt a szakképzési centrumban folyó szakmai munkáról, kiemelve azt, hogy mind a szakképző intézmények száma, mind az ott oktatott tanulói létszám is nőtt, ma közel 6000 diák tanul náluk, és jelentős a tagintézményekben folyó felnőttoktatásban és felnőttképzésben folyó szakmai képzés is. Beszámolt az elmúlt időszak és a közeljövő beruházásairól és a stratégiailag fontos vállalatokkal való együttműködés fontosságáról.

 

Fenyves Péter a Heves Megyei Kormányhivatal részéről jelezte, hogy közel 12 ezer főt kívánnak bevonni a képzési programokba, melyhez jelenleg 12 milliárd forintos pályázati forrás áll rendelkezésre. A programok fókuszában a munkaerőpiacról kiszorult és hátrányos helyzetben lévő emberek vannak.


A szakképzési évnyitón elhangzott előadások prezentációi és a Heves Megyei Fejlesztési és Képzési Bizottság Szakképzési fejlesztési Koncepciója a HKIK honlapján megtekinthető.