Üdvözöljük a

Vendéglátósok véleményei a tervezett intézkedésekről | HKIK

honlapján!

-

Kamarai rendezvények

<< 2018 Február >>
KeSzeCsüSzoVa
   1234
567891011
12131415161718
192021
22
232425
262728    

Vendéglátósok véleményei a tervezett intézkedésekről

Szerző: Nagy Kata | 2017. július 24.

A bérminimum, az Áfa változás, és a szervízdíj kérdése kizárólag összehangolt módosításokkal vezethet eredményre a vendéglátásban - hangzott el július 20- án a Heves Megyei Kereskedelmi és Iparkamara által szervezett szakmai műhelymunkán, melyen a vendéglátó vállalkozások képviselői széles vertikuma képviseltette magát. 

Harmati László a Hotel Eger tulajdonosa összefoglalásában jól átjött a szektor üzenete, miszerint a piaci változások szükségszerűek, de csak úgy vezethetnek eredményre, ha minden kérdést közösen, egymásra gyakorolt hatásaiban értelmezünk.

Az ágazat kész megfizetni az elvárt magasabb bérminimumot, amennyiben az Áfa törvény átalakítása a teljes vertikumra kiterjed, és a szervízdíj változások is segítik a béralap megteremtését.

A kerekasztal résztvevői részleteiben a következőkben foglalták össze szakmai álláspontjukat a kérdéseket illetően:

1. Átlátható, a teljes vendéglátó szektort magában foglaló Áfa csökkentés szükséges 2018-tól (A szállodai szolgáltatástól a munkahelyi étkezésig). Kizárólag így lehet olyan helyzetet teremteni, ami tiszta képet ad és nem lehetőséget teremt a bírságolásra, ezért a jogszabályból ki kell venni a szolgáltatási jegyzék szerinti szűkítést.
2. A szervízdíj bevezetése és léptékének meghatározása maradjon a vállalkozások döntési kompetenciája, ne legyen kötelező mértékkel egységesen ráerőltetve a vendéglátásra, mint széles ágazati spektrumra.
3. A szabályszerűen megképzett és elszámolt szervízdíj 100 %-ban képezzen nyugdíjalapot, és nevesíthetően legyen az átlagbér része.

4. A szervízdíj a szolgáltatást végző vállalkozás, üzletegység minden dolgozójára (pl. szállodai értékesítő) osztható tétel legyen, hiszen a teljes szakmai gárda szükséges a munkafolyamatok elvégzéséhez. 

5. A vendéglátóipar képviselői egyetértenek a bérminimum javasolt változtatásával, de előteremtéséhez szükségesek a fent bemutatott piaci feltételek teljesülése.