Üdvözöljük a

HKIK

honlapján!

-

Kamarai rendezvények

<< 2018 Január >>
KeSzeCsüSzoVa
1234567
891011121314
151617
18
192021
22232425262728
293031    

Meghirdették az innovációs nagydíjat

2017. december 1.

A Magyar Innovációs Szövetség keresi azokat a gazdasági társaságokat, melyek 2017-ben jelentős innovációs tevékenységet folytattak. A díjakra 2018. február 14-ig lehet jelentkezni.

Pneumatika 50 - Egy iparág megszületését ünnepelték Egerben

2017. szeptember 5.

Ötvenéves a pneumatikagyártás Egerben, amit az Aventics Hungary Kft. számos programmal ünnepel a városban. Ezúttal a vállalat hazai és nemzetközi vezetése, valamint Habis László, Eger megyei jogú város polgármestere, illetve Lepsényi István, a Nemzetgazdasági Minisztérium gazdaságfejlesztésért és - szabályozásért felelős államtitkára köszöntötte a céget egy zártkörű eseményen augusztus 31-én, az Eger Hotelben. 

Ellenőrizze Ön is, hogy érinti-e a REACH regisztráció!

2017. február 8.

Ha vegyi anyagokat gyárt vagy hoz be az Unióba, esetleg termékeket importál, ellenőrizze, hogy érintett-e a regisztrációban. Amennyiben évente legalább egy tonna mennyiségben gyárt vagy EU-n kívülről hoz be vegyi anyagokat, regisztrálnia kell azokat. Vizsgálja érintettségét, ha klasszikus vegyi anyagok (pl.: ipari alapanyagok) gyártásával, uniós behozatalával foglalkozik; valamint több anyagból álló termékek (pl.: festékek, tisztítószerek, kozmetikumok, de akár gyermekjátékok, elektronikai és ruházati cikkek) uniós behozatalakor is.

TOP: 800 millió Ft-ból újul meg Egerben két útszakasz

2016. július 25.

A Területi Operatív Program (TOP) újabb két fejlesztési céljának támogatási szerződését írta alá a Magyar Államkincstár képviseletében Zay Ferenc igazgató és Habis László egri polgármester. A két projekt támogatási összege együttesen közel 800 millió Ft. Megújul a Csiky Sándor utca és a Maczky Valér utca, valamint újabb 1 km kerékpárút épül.  

Megjelent a Teljesítésigazolási Szakértői Szerv (TSZSZ) új tájékoztató füzete

2016. április 7.

A Teljesítésigazolási Szakértői Szerv (TSZSZ) a Magyar Kereskedelmi és Iparkamara mellett működő független szervezet, amely a 2013. évi XXXIV. törvény alapján az építészeti-műszaki tervezési, építési és kivitelezési szerződések teljesítéséből fakadó viták ügyében tud eljárni.

Továbbra is ragaszkodjunk az építési tervhez!

2016. január 26.
Antók Sándor és Katona-Antók Henrietta ANTÓK-BAU Kft.
Antók Sándor és Katona-Antók Henrietta ANTÓK-BAU Kft.

A 456/2015. (XII.29.) Korm. rendelet a lakóépület építésének egyszerű bejelentéséről és egyes építésügyi tárgyú kormányrendeletek módosításáról lehetővé teszi a legfeljebb 300 m2 összes hasznos alapterületű új lakóépületek egyszerű bejelentését.
A Heves megyei Építész Kamara és a HKIK szakmai kerekasztal beszélgetést hívott össze építőipari tervező- és kivitelező vállalkozások képviselői és a kormányhivatal szakemberei részvételével - a megbeszélésre 2016. január 20-án került sor a HKIK székházában.

A Sanamöbel Kft. üzleti ajánlata: Csőlézer szabad kapacitásának kiajánlása

2014. október 6.

Csőlézer gép típusa: TRUMPF TruLaser Tube 7000 (T03). Megmunkálható profilok: cső, zártszelvény, oválcső, szögacél, lapos acél. A Trumpf GmbH által gyártott lézermegmunkáló gép jelenleg a legkorszerűbb. Európában a második legyártott gépet a Sanamöbel Kft-nél telepítették. Az alábbi linkre kattintva egy bemutató filmet talál a gép működéséről: https://www.youtube.com/watch?v=_QIzrBqvQg0

Küldje el megmunkálásra kiadandó dokumentációját, melyre szívesen adnak ajánlatot, akár teljes alkatrészgyártásra is, melyhez további lakatos felületkezelő (szemcseszórás, elektrosztatikus festés, csomagolás) munkák párosulnak.

Európa élére kerültünk - Májusban Magyarországon nőtt a legnagyobb mértékben az építőipari termelés az EU-ban

2014. július 25.

Az előzetes számítások szerint májusban Magyarországon nőtt a legnagyobb mértékben az építőipari termelés az Európai Unióban (EU) havi szinten, éves összevetésben a harmadik helyen állt Magyarország.

Nívódíjat kapott az Imola

2014. április 9.

2013. évben az IMOLA ÉPÍTŐ Kft. és a Hunép Universal Zrt. konzorciuma MŰEMLÉK HELYREÁLLÍTÁS REHABILITÁCIÓ kategóriában Építőipari Nívódíjban részesült, az Eszterházy Károly Főiskola műemléki épülete felújítása kapcsán. Az elismerést hirdető tábla leleplezésére 2014. április 9-én került sor.

Lezárult a Gépipari eszközök beszerzése vállalati együttműködésben a Gépipari Klaszternél című project

2013. november 3.

A Mátra térségében működő, gépipari termékeket gyártó vállalatok 2008 júniusában létrehoztak egy szervezetet, melynek célja a közös érdekek feltárása, és azok mentén közös célok kitűzése, fejlesztések foganatosítása. Ez a Gépipari Klaszter. A gazdasági hálózatot a Heves Megyei Kereskedelmi Iparkamara menedzseli egy közös cél érdekében, ez, pedig az innováció.

A Gépipari Klaszter Konzorcium az Új Magyarország Fejlesztési Terv Észak-Magyarországi Operatív Programjának Vállalati együttműködés és klaszterek támogatása a régiókban tárgyú pályázati felhívására pályázatot nyújtott be, melyet a Nemzeti Fejlesztési Ügynökség Észak-Magyarországi Operatív Program Irányító Hatósága ÉMOP-1.2.1-11-2011-0020 azonosító számon regisztrált és a 2011. szeptember 12-én kelt, K-2011-ÉMOP-1.2.1-11.-0046921/157 iktatószámú támogató levél szerint támogatásban részesített.

Kamarai Energia Beszerzési Közösség

2013. augusztus 2.

A vállalatok hatékony, költségtakarékos működésének érdekében elengedhetetlen a beszerzés központú szemlélet, amely a költségek optimalizálásán túl a vállalati beszerzési tevékenység racionalizálását is magában foglalja. Különösen nagy jelentőséggel bír egy társaság életében az energia beszerzés, mely a működési költségek jelentős részét képviselik. Ma már a liberalizált energia piac lehetővé teszi egy vállalkozás számára a szabad kereskedő választást. A piaci verseny egy új dimenziót nyitott, ahol felértékelődött az energia beszerzés és a beszerzést támogató szakértők, eszközök és módszerek jelentősége. A HKIK ebben kíván a vállalkozók segítségére lenni, és a kamarai csoportos energia beszerzés keretében jobb feltételeket biztosítani számukra. 

Magyar-szlovák Turisztikai Kiállítás a Neogradiensis Eurorégióban

2013. május 9.

A Nemzetgazdasági Minisztérium és a Magyar Kereskedelmi és Iparkamara támogatásban részesítette a Nógrád Megyei Kereskedelmi és Iparkamara illetve a Szlovák Kereskedelmi és Iparkamara Besztercebányai Regionális Kamarája által benyújtott projektet, melynek keretében 2013. június 7-8-án Magyar-szlovák Turisztikai Kiállítást szervezünk Salgótarjánban a Városi Sportcsarnokban 25 magyar és 15 szlovák kiállító részvételével.

 

A kiállítás tematikája: turisztikai attrakciók, szálláshelyek, panziók, falusi vendéglátók, erdei iskolák, síközpontok, kulturális-, örökség-, ifjúsági-, öko-,  lovas-, horgász-, vadász-, kerékpáros-, gasztronómiai-, gyógy- és egészségturizmus, kézművesipar

VI. Nemzetközi Rexroth Pneumobil verseny

2013. május 9.

2013. május 10-11.

 

Idén már 6. alkalommal kerül megrendezésre az egyre népszerűbb Pneumobil verseny, melyre idén 4 országból jelentkeztek csapatok. 41 járművel közel 160 versenyző méri össze tudását, kreativitását, ügyességét, innovációs gondolkodását és a csapatban dolgozás képességét.

A verseny egyik fő célja, az innovációs üzleti szféra és a műszaki egyetemek, főiskolák közötti szakmai kapcsolat erősítése és a mérnökhallgatók támogatása abban, hogy elméleti tudásukat a gyakorlatban is kipróbálhassák. A verseny kiváló lehetőség a tananyagon túli ismeretek bővítésére, jó gyakorlati lehetőség a csapatmunkára, az idő- és költséggazdálkodásra (képünkön Gödri István, a Bosch Rexroth Pneumatika Kft. ügyvezetője).

Tájékoztató az építőipari vállalkozó kivitelezők nyilvántartásával összefüggő ellenőrzésekről

2011. július 15.

 

Az ellenőrzés célja: annak elősegítése, hogy az építőipari kivitelezői tevékenységet folytató egyéni vállalkozók és gazdasági társaságok minél nagyobb hányada szerepeljen a vállalkozói kivitelezői tevékenységre jogosultak névjegyzékében, s így rendelkezzenek a tevékenység folytatására való jogosultsággal.

 

 A helyszíni ellenőrzések 2011-ben irányadó szempontjai

A vállalkozó kivitelezők nyilvántartásával kapcsolatban a területi kamarák

-          a hozzájuk érkezett bejelentés kivizsgálása céljából,

-          az MKIK felkérésére, vagy

-          az MKIK-val egyeztetett ellenőrzési tervben foglaltak alapján

helyszíni ellenőrzést végeznek.

 

Modern Gyárak Éjszakája az AVENTICS Hungary üzemében

2017. november 21.

November 17-én, a Modern Gyárak Éjszakáján az AVENTICS Hungary egri üzemébe látogathattak az érdeklődők. A pneumatika szakértői bemutatták megvalósult Ipar 4.0 megoldásaikat a látogatóknak, akik többek között bepillantást nyerhettek a papírmentes gyártásba, gép és ember kommunikációjába, valamint a szerelő robotok világába.

A Suzuki esztergomi üzemébe szervezett gyárlátogatást a HKIK

2017. március 6.

2017. március 2-án 47 fős delegáció vett részt a Suzuki egyetlen európai gyárának látogatásán, melyet a HKIK szervezett különjárati autóbusszal. Világszerte 13 üzemben gyártanak Suzuki gépkocsikat, az esztergomi gyárban napi 850 db Vitara és SX4 S-Cross készül.

Tájékoztató az innovációt ösztönző uniós közbeszerzési eljárásokról

2016. szeptember 20.

A kutatási, fejlesztési és innovációs célú hazai és uniós források felhasználásának szakpolitikai koordinációjáért felelős Nemzeti Kutatási, Fejlesztési és Innovációs Hivatal (NKFI Hivatal) a polgármestereket, jegyzőket, közintézmények fenntartóit és gazdasági szakembereit, főépítészeket és Regionális Fejlesztési Ügynökségek szakembereit hívja és várja az „Épületek innovatív felújítására vonatkozó közbeszerzések hazai és nemzetközi lehetőségei” (PROBIS) elnevezésű európai uniós kezdeményezés Tájékoztató az innovációt ösztönző uniós közbeszerzési eljárásokról című szakmai fórumára. 

IX. Nemzetközi AVENTICS Pneumobil Verseny

2016. május 4.

2016. május 6-7-én, kerül megrendezésre a IX. Nemzetközi AVENTICS Pneumobil Verseny. A 2008-ban indult versenysorozaton évről évre több csapat méri össze tudását, kreativitását, ügyességét, innovációs gondolkodását és a csapatban dolgozás képességét. A korábbi éveknek megfelelően idén is távolsági, gyorsulási és ügyességi versenyeket láthatunk szombaton az egri Érsekkertben, a pénteki gépátvételt és felvonulást követően. 

Gyárlátogatások az Audinál és az Opelnél

2016. március 29.
Gyárlátogatás a Mercedes kecskeméti üzemében
Gyárlátogatás a Mercedes kecskeméti üzemében

A HKIK gyárlátogatásokat szervez az Opel szentgotthárdi üzemébe, s az Audi győri üzemébe. Időpontok: Opel: 2016. május 12., Audi: 2016. június 7., június 23. Utazás: különjárati autbuszokkal a kamarától. A részvétel díjmentes, de előzetes regisztrációhoz kötött.

TOP 50: A gazdaság magára talált

2015. november 27.
Gál József, Varga József, Szántósi Rafael, Csontos Sándor
Gál József, Varga József, Szántósi Rafael, Csontos Sándor

November 24-én mutatták be a Heves megyei Top 50 kiadványt, amely a térség legnagyobb vállalkozásait, illetve a megye gazdasági helyzetképét ismerteti. A Nemzeti Adó- és Vámhivatal (NAV) Észak-magyarországi Regionális Adó Főigazgatósága, a Heves megyei Hírlap és a Heves Megyei Kereskedelmi és Iparkamara (HKIK) nyolcadik alkalommal készítette el a füzetet, amelyben a hozzáadott érték, a nettó árbevétel és a foglalkoztatottak száma alapján rangsorolták megyénk vállalatait. 

Érdemes szolárpanel gyártásra vállalkozást építeni

2014. szeptember 5.
Bocsó Imre, a Magyar Napelem és Napkollektor Szövetség oktatásért és továbbképzésért felelős alelnöke
Bocsó Imre, a Magyar Napelem és Napkollektor Szövetség oktatásért és továbbképzésért felelős alelnöke

Világszerte olyan mértékben megugrott a napelemek iránti kereslet, hogy egyes helyeken már hiány várható e rendszerekből. A hazai kereskedők még ki tudják elégíteni az igényeket, de itt is hatalmas az érdeklődés.

A vállalkozások a munkaerő-kereslet növekedésére számítanak

2014. május 16.

Javultak a vállalkozások konjunkturális várakozásai, határozott elmozdulás látható a kedvező üzleti klíma irányába, kisebb a bizonytalanság - mondta Parragh László (képünkön a HKIK Gazdasági Évnyitóján tartott értékelő beszéde közben látható), a Magyar Kereskedelmi és Iparkamara (MKIK) elnöke kedden, az MKIK Gazdaság- és Vállalkozáskutató Intézet (GVI) konjunktúrajelentésének bemutatásán.

Napenergia hasznosító berendezések szerelése, beüzemelése és szervizelése c. képzés

2014. február 4.

A Magyar Napelem Napkollektor Szövetség, és Energo Plusz Kft. szervezésében elindul az intenzív Napenergia hasznosító berendezések  szerelése, beüzemelése és szervizelése képzés, melynek akkreditációs száma PL-7159/4. sz. modul.

Eladó 105 kW-os kazánok a HKIK-nál (Viessmann, 3 db)

2013. október 14.

2001-es gyártású 105 kW teljesítményű Viessmann kazánok eladóak, Weishaupt gázégőkkel és fűtésszabályzókkal (3-3 db) együtt vagy külön, fűtési vagy technológiai célokra. Irányár: 1 500 000.- Ft+Áfa. A kazánokat - melyek a HKIK épületét fűtötték - a HKIK-nál megtekinthetőek.

 

Főbb paraméterek:

- Kazán (3 db): Viessmann Paromat-Simplex, teljesítmény: 105 kW, gyártási év: 2001.

- Fűtésszabályozó (3 db): Dekamatik M1 (1 db), M2 (2 db), HK2 (1 db), gyártási év: 2001.

- Gázégő (3 db): Weishaupt WG20N /1-A/Z-LN, teljesítménytart.: 30–160 kW, gyártási év: 2001.

Értesítések áramszünetekről, gázszünetekről

2013. július 8.

Cikkünkben szeretnénk Önöket informálni a várható áramszünetekről - gázszünetekről, hogy a vállalkozásuk működése, a termelés minél zavartalanabb legyen:

Kamarai Zöldsátor, Energetikai demonstrációs épület a Pneumobil versenyen

2013. május 9.

A Heves Megyei Kereskedelmi és Iparkamara idén is együttműködik a sikeres Pneumobil verseny megvalósításában. A futamok között látogassanak el a Kamarai Zöldsátorba és az Energetikai demonstrációs épületünkbe!

 

Az alábbi díjmentes szolgáltatásokkal várjuk Önöket:

 • Energetikai tanácsadás
 • Energia kalkulátorok
 • SzámlaelemzésHOZZA EL ENERGIA SZÁMLÁIT, SEGÍTÜNK CSÖKKENTENI ENERGIAKÖLTSÉGEIT!
 • Kölcsönözhető fogyasztásmérők és energia távfelügyeleti rendszerek
 • Termográfiai (hőkamerás) bemutató
 • Energiatakarékos rendszerek és megújuló energiahasznosítási módok bemutatója (napelem, szélgenerátor, áramtermelő kerékpár stb.)
 • Napelemes játékok
 • Ökológiai lábnyom teszt
 • Gyerekeknek rajzverseny
 • Nyereményjátékok

További információ:

Becskei Márk, Harcsáné Garancz Eszter

Tel: 36/429-614, Mobil: 20/517-9290

E-mail: mark.becskei@hkik.hu; garancz.eszter@hkik.hu

Faipari tanulmányút Lengyelországban

2013. május 9.

2013. április 17-23 között egy hetes faipari tanulmányutat szervezett a HKIK Lengyelországba, 7 fő részvételével. A program során ellátogatott a delegáció Európa egyik legjelentősebb faipari seregszemléjére, a Poznanban megrendezésre került DREMA és FURNICA kiállításokra. A LEONARDO projekt keretében megvalósult tanulmányúton a kiállításlátogatások mellett céglátogatásokon és iskolalátogatásokon is részt vehettek a tanulmányút résztvevői. A résztvevők többsége az Észak-Magyarországi Faipari Klaszter(ÉMAFA Klaszter) tagvállalkozásainal képviselői:

 • Erdős Lajos - Lajos a Faiparos és Tsa Kft.
 • Kalocsainé Szekeres Dóra - Laxter 1999 Kft.
 • Laczkó István - Berill R Belsőépítészeti Kft.
 • Mészáros Szolveszter - Ében-H Kft.
 • Simon László - Simon Asztalosipari Kft.
 • Rittenbacher Ödön - e.v.
 • Becskei Márk - INNTEK Nonprofit Kft.

Tájékoztató az építőipari cégek kivitelezői nyilvántartásba vételéről

2011. július 15.

Általános tájékoztató

Az 1997. évi LXXVIII. Építési törvény 39. § (2) alapján üzletszerű gazdasági tevékenységként építőipari kivitelezési tevékenységet  az folytathat,

 • akinek az építőipari kivitelezői tevékenység a tevékenységi körei között szerepel, továbbá
 • kivitelezési tevékenységhez alkalmas székhellyel, illetve telephellyel rendelkezik,
 • aki rendelkezik az általa folytatott kivitelezési tevékenységi körének megfelelő szakképesítéssel, vagy legalább egy – vele tagsági, alkalmazott, vagy munkavégzésre irányuló egyéb jogviszonyban álló (pl: megbízás) – ilyen szakképesítéssel rendelkező szakmunkással és
 • aki az 1997. évi LXXVIII. Étv. 39/A § alapján az építési hatósági engedélyhez kötött tevékenységek folytatása esetén felelős műszaki vezetői feladatok ellátására alkalmas személyt alkalmaz munkaviszonyban, tagsági, vagy megbízási jogviszonyban.

Minden vállalkozó kivitelezői tevékenységet folytatni kívánó vállalkozás és egyéni vállalkozó köteles az erre irányuló szándékát a vállalkozó kivitelezői névjegyzéket vezető Magyar Kereskedelmi és Iparkamarához bejelenteni. Köteles továbbá az EGT tagállamokból, a szabad szolgáltatásnyújtás jogával rendelkező valamennyi szolgáltató határon átnyúló szolgáltatásnyújtás keretében történő vállalkozó kivitelezői tevékenységét az MKIK-hoz bejelenteni.