Üdvözöljük a

A hazai építőipar kihívásai és lehetőségei | HKIK

honlapján!

-

Kamarai rendezvények

<< 2017 November >>
KeSzeCsüSzoVa
  12345
6789101112
1314151617
18
19
20212223242526
27282930   

A hazai építőipar kihívásai és lehetőségei

Szerző: Becskei Márk | 2017. október 10.

Országos építőipari konfeneciát szervezett Egerben az Építési Válllalkozók Országos Szakszövetsége október 6-án, ahol az iparág kivívásai mellett számos javaslat is megfogalmazásra került. Lepsényi István államtitkár és Bartal Tamás helyettes államtitkár urak előadásai az állami ezközöket és az eddigi eredményeket foglalták össze, majd a szakmai előadások során további javaslatok, kérések kerültek megfogalmazásra.

Több előadó is megerősítette: az ágazatot sújtó munkaerőhiány az egyik fő probléma. A korábbi nagyobb építőipari cégek felaprózódtak, sok kisebb válllalkozás eltűnt. Az idősebb szakemberek közül sokan már nem aktív korú munkavállalók, míg sokan más iparágakban dolgoznak tovább. Az állami megrendelések időben nem egyenletesen érkeznek, így a jelenlegi nagyszámú megrendelések teljesítése számos nehézséget okoz. A kevesebb munkaerő magasabb bérért dolgozik, drágultak az építőanyagok és az egyéb szolgáltatások, a generálkivitelezők így nehezen tudnak költséget tervezni több éves projektek esetén, s a kevés munkaerő miatt sokszor a határidők tartása sem lehetséges. A fejlesztési forrásokból az építőipari cégek alig hasznosulnak, ezeket jellemzően a járműipar, a feldolgozóipar szívja fel. Az építőipar jelenleg tehát nem a válság, hanem a fejlődés kihívásaival néz szembe.

 

A kialakult munkaerőhiány mérséklésére megoldás a technológiafejlesztés lehet. A jövőben drónok készítenek olyan légi felvételeket, melyek szoftveres alkalmazással a tervezést segítik, az útépítésben megjelennek az önvezető aszfaltozó gépek. A fiataloknak nehéz vonzóvá tenni az építőipart, mint életpályát - e technológiai eszközök azonban ebben is segítenek. A BIM - Builging Information Model, azaz építési információs modell elterjedése szintén nélkülözhetetlen lesz a jövőben, mely hatékonyan segíti az eőforrások felhasználásának optimalizálását.

 

A megfogalmazott javaslatok között elhangzott, hogy kerüljenek pályázatok kiírásra kimondottan az építőipari vállalkozások részére, az állami megrendelések kevésbé ciklikusan történjenek, s a munkaerőhiányt figyelembe véve hosszabb kivitelezési határidővel tervezzék a projekteket.

 

További információ: Becskei Márk, Tel: 36/429-614, 121-es mellék, Mobil: 20/517-9290, E-mail: mark.becskei@hkik.hu