Üdvözöljük a

Átadták a Magyar Kézműves Remek Díjakat | HKIK

honlapján!

-

Kamarai rendezvények

<< 2018 Január >>
KeSzeCsüSzoVa
1234567
891011121314
151617
18
192021
22232425262728
293031    

Átadták a Magyar Kézműves Remek Díjakat

Szerző: Pintérné Dobó Tünde | 2017. szeptember 22.

 Ünnepélyes keretek között adták át a Magyar Kézműves Remek díjakat a 2017-es évben is. Megyénkből Katrics Krisztina a HKIK kézműipari alelnöke vehette át gyapjúszállal hímzett kabátjáért, és Szontaghné Demeter Ágnes lószőrből készült ékeszerszettjéért, illetve Torba Ildikó (Eger) és Szombati Klára (Gödöllő) közös alkotásban szűrrátétes kollekciójukért.

 

 

Idén tizenötödik alkalommal került sor a Magyar Kereskedelmi és Iparkamara (MKIK) által meghirdetett „Magyar Kézműves Remek” pályázat díjátadó rendezvényére az Agrármarketing Centrum és a Budapesti Kereskedelmi és Iparkamara támogatásával, az OMÉK keretén belül szeptember 22-én a Hungexpon.

 

Varga Mihály nemzetgazdasági miniszter, a rendezvény fővédnöke a díjátadón kiemelte, Magyarország akkor tud élen járni, ha speciális, egyedi termékeit is megmutatja, a magyar kézművesek értéket alkotnak, és példát mutatnak a hagyományok őrzésében, kiemelte a szakképzés jelentőségét, fontosnak nevezte a hagyományok követését, és partnerséget ajánlott abban, hogy a speciális kézműves szakmák oktatása bekerüljön a szakképzésbe, felnőttképzésbe.

 

Fekete Balázs, az MKIK kézműipari alelnöke elmondta, jövőre a „Magyar Kézműves Remek” pályázat eredményét a budapesti Szakmák Európa Bajnokságán, az EuroSkills 2018 versenyen hirdetik ki, és mutatják be az alkotásokat. Hozzátette, hogy a versenyen a magyar csapat magyar viseletben szerepel majd, ezzel is kifejezve az ország elkötelezettségét a hagyományok iránt.

 

Katrics Krisztina nagyon örült a zsűri elismerésének, de annak még jobban, hogy az előző évek kritikáit meghallgatva friss, napra kész, hordható alkotások is díjazásra kerültek, ezzel nem csak az ő alkotásai kerültek díjazásra, hanem egyben a megújuló magyar öltözködéskultúra is, olyan darabokkal, amelyek az ő műhelyéből kerületek ki. A zsűrizett alkotás mellett még másik két kollekciója is látható a kiállításon.

 

Szontaghné Demeter Ágnes 25 éve foglalkozik lószőr ékszer készítéssel, amely igen ritka népi kismesterség. A díjat nem csak saját magam elismeréseként, hanem a mesterség elismeréseként, értékeléseként fogom fel. Minden alkalmat, legyen az pályázat, kiállítás, megragadok, hogy népszerűsítsem, megismertessem ezt a mesterséget, melyet bizonyít ez a díj, és mindemellett korona a 25 éves tevékenységem eredményének is.

 

A díjátadón részt vett Herman István és Farkas Ervinné a kézműipari tagozat képviseletében.

 

A „Magyar Kézműves Remek” címet nyert pályázók díjnyertes munkái az OMÉK teljes ideje alatt, szeptember 20-24. között láthatók a Hungexpo „A” pavilon 304/B standján.