Üdvözöljük a

Gépipari szakmákkal ismerkedtek a Kutatók éjszakája | HKIK

honlapján!

-

Kamarai rendezvények

<< 2018 Február >>
KeSzeCsüSzoVa
   1234
567891011
12131415161718
192021
22
232425
262728    

Gépipari szakmákkal ismerkedtek a Kutatók éjszakája

Szerző: Nagy Kata | 2017. október 3.

Az idei évben immár negyedik alkalommal az országos Kutatók Éjszakája programsorozathoz kapcsolódóan interaktív elemekkel színesített pályaválasztási programra invitáltuk főképp a pályaválasztás előtt állókat és szüleiket. A rendezvény Egerben az Aventics Hungary Kft, és a ZF Hungária Kft, Hatvanban a Johnson Electric Hatvan Kft, Gyöngyösön a Seissenschmidt Precision Components Kft és a Heves Megyei Kereskedelmi és Iparkamara közös szervezésében valósult meg 

A program felhívása minden általános és középiskolába eljutott, valamint a szülők informálása miatt cégeknél, szervezeteknél is propagáltunk. Ingyenes autóbuszjáratot szerveztünk a város és a rendezvény helyszínei között, melynek menetrendjét a HKIK honlapján és a HKIK Pályaválasztás facebook oldalán is közzétettünk, illetve a felhívásban is megtalálható volt.
Az egri rendezvényen, melynek az idén az Agria Park biztosította a helyszínt, 6 oktatási intézményből több, mint 200 fő vett részt, szép számmal jelentek meg szülők is. Az iskolák közül jó néhány vidéki intézmény vett részt, mint például a füzesabonyi, az kisnánai, vagy nyáregyházi általános iskola.

 

Egerben kiállítóként megjelentek:
- AVENTICS Hungary Kft
- ZF Hungária Kft.
- Heves Megyei Kereskedelmi és Iparkamara
- Egri SZC Bornemissza Gergely Szakgimnáziuma, Szakközépözépiskolája, és Kollégiuma
- Wigner Jenő Műszaki, Informatikai Középiskola és Kollégium
- Heves Megyei Pedagógiai Szakszolgálat
- LearnVirtual Europe Kft
- Egri TISZK Kiemelkedően Közhasznú Nonprofit Kft.
- Egri Foglakoztatási Paktum
- Új Nemzedék Egri Közösségi Tér


Az AVENTICS Kft. részéről Kriston Adrienn elmondta, hogy nagyon sok gyerek megfordult standjukon; ahol szerelési feladatokat oldhattak meg, izgalmas, érdekes kísérleteken keresztül ismerkedhettek a pneumatika fogalmával, valamint játszhattak a pneumatikus „vakondukkal”, minden a pályaválasztásról, szakmák ismertetéséről szólt. Több gyerek, illetve osztály is már célirányosan kereste az AVENTICS sátrát, illetve indult gyárlátogatásra.

 


A Zf Hungária Kft.-nél az érdeklődők különböző játékok által ismerkedhettek a vállalattal és termékeikkel. A Zf-nél készült sebességváltót próbálhattak ki és a kiállított darabon szemléletes módon figyelhették meg működési elvét, melynek előállítását aztán a céglátogatás alatt is láthatták. Akik pedig részt vettek a memória játékokban és sikeresen oldották meg, apró ajándékokban részesültek.


A Bornemissza Szakközépiskola és a Wigner Középiskola sátraiban az intézmények által kínált képzések bemutatása történt, vagyis interaktív módon lehetett kipróbálni a villanyszerelés, valamint a hegesztésben próbálhatta ki magát, aki ellátogatott az iskolák standjára. A Bornemissza tanulói által készített díjnyertes különleges lábbal hajtatható jármű nagyon nagy sikert aratott, főleg a mai fiatalok körében, hiszen ők nagyon ritkán találkoznak már ilyen jellegű „járművekkel”.


A Pedagógiai Szakszolgálat különböző pályaorientációs képességvizsgáló eszközökkel mérték, kinek milyen szakmák választásához, milyen képességeik vannak, illetve mik fejlesztendők. A feladatok megoldása után tanácsot lehetett kérni, hogy mely irányba érdemes továbbtanulni az eredmények alapján.


Mindig nagy érdeklődést vált ki a LearnVirtual Europe virtuális szimulácós eszközei, amely szemmel láthatólag vonzotta nemcsak a gyerekeket, hanem a felnőttek kíváncsiságát is. Három eszközt vonultattak föl, egy hegesztő-, egy festő-, és egy targonca szimulátort. Ezen oktató gépeket igen nagy hatékonysággal alkalmazzák a tanulóképzésben is, amely lehetővé teszi a gyakorlást, mielőtt a valóságban kipróbálná magát a szakmát választó.


A programokkal párhuzamosan céglátogatáson vehettek részt az érdeklődők, az Aventics Kft.-nél és a ZF Hungária Kft.-nél is. Megismerkedhettek két modern európai vállalat működésével és többek között a gépi forgácsoló, gépgyártás-technológiai technikus, hegesztő, gépészmérnök, minőségbiztosítási mérnök, mérnökinformatikus, logisztikus szakmákkal.

 

Hatvan: Johnson Electric Kft.

 

Már harmadik alkalommal került megrendezésre szeptember 29-én Hatvanban a Kutatók éjszakája pályaorientációs rendezvény, melynek a Johnson Electric Kft. adott otthont. A programra a Hatvani Damjanich János Szakközépiskola és Kollégium 39 tanulója látogatott el 2 pedagógus kíséretében.
A rendezvény alkalmával a diákok gyárlátogatáson, valamint interaktív programokon vehettek részt. Ezen kívül általános munkaerő piaci ismereteket is hallhattak a résztvevők.

 


A rendezvény a cég bemutatásával kezdődött, a kezdetektől napjainkig. A prezentáció alkalmával a vezetők bemutatták az elvárásaikat a munkaerő piacon jelentkezőkkel szemben. A legfontosabbnak említették a nyelvismeretet, illetve az elkötelezett munkavállalást. Szó eset arról, hogyan kell felvételizni egy munkavállalónak, hogyan kell viselkedni egy állásinterjún. Milyen ismeretekre van szükség az állásinterjún. Hogyan kell önéletrajzot írni, milyen tartalommal.

Interaktív foglalkozások:
- A kutatási programok bemutatása.
- A mérnök fejlesztő központ megtekintése.
- A Johnson Elelctric Kft. által gyártott termékek szét- és összeszerelés eszközökkel
- A fizika, matematika alkalmazása a hétköznapokban: mérnökök segítségével, bemutatása azon elsajátított tudásnak, amiket a gyerekek az iskolában tanulnak és ezekben a munkakörökben lehet alkalmazni.
- Fizikai kísérletek bemutatása.
- Alkatrész használati szimuláció.
- Munkafázisokból kikerült munkadarabok gyártásnak megfelelő módon sorba állítása.
- Tervező programok, szoftverek bemutatása történt.
A rendezvény végén a tanulókat megvendégelte a vállalkozás házigazdája, majd kötetlen beszélgetések hangoztak el.


Kiss Bence tanuló elmodta:
- Nagyon szeretek bütykölni, így minden, amit láttam nagyon érdekes volt, itt töltöm a gyakorlatomat, ennek keretében még csak egy területet ismertem meg az üzemben. Pályaválasztási szándékaként hangsúlyozta, elektronikai vagy mechanikai gépész szeretnék lenni.
Johnson Electric Kft.


A Johnson Electric csoport a világ egyik vezető mikromotor, hajtómű-alrendszer és hajtómű-alkatrész gyártója az autóipar, az általános ipar és az orvosi berendezések piacának számára. Hajtómű megoldásaik üléseket és fényforrásokat mozgatnak, porszívókat és fúrógépeket működtetnek – 300 egyéb alkalmazásukkal együtt.


A cég világszerte mintegy 40.000 munkavállalót foglalkoztat, ebből Magyarországon (Hatvanban és Ózdon) közel 1.600-at. Európában 6 JE gyár üzemel, a hatvani a cég európai kompetenciaközpontjaként működik.

 

Gyöngyös: Seissenschmidt Kft.

 

Gyöngyösön a dinamikusan fejlődő Seissenschmidt Kft. is bekapcsolódott a Kutatók Éjszakája programba szeptember 29-én.


 

A vállalat több mint négy évtizede az autóipar nemzetközi beszállítója. Mára a hajtó-és futóműtechnikai precíziós alkatrészek fejlesztésében és gyártásában a piacvezetők köréhez tartoznak.

Alkatrészeket szállítanak a motorhoz, a futóműhöz, a tengelyhez és minden, a meghajtóövhöz tartozó részegységhez.

A SEISSENSCHMIDT Precision Components Kft.-nél hagyományos melegalakítás és hőkezelés történik.

A cég a HKIK-val közösen, üzemlátogatást és profiljukba illeszkedő programmal várta az érdeklődőket:

• Gépipari szakmák bemutatása.
• Izgalmas ügyesség és képességfejlesztő, illetve vizsgáló eszközök.
• Speciális szakma szimulátor – targonca szimulátor.
• Interaktív pályaválasztási kihívások.
• Tesztek.
• A melegalakítás és hőkezelés megismerése üzemlátogatás keretében.
• Gravírozógép.
• Esztergagép.

 

Az esemény kiállítói:
• Learn Virtual Kft.
• Vak Bottyán János Katolikus Műszaki és Közgazdasági Középiskola és Kollégium
• Egri Szakképzési Centrum József Attila Szakgimnáziuma, Szakközépiskolája és Kollégiuma
• Heves Megyei Pedagógiai Szakszolgálat
• Heves Megyei Kereskedelmi és Iparkamara

 

A rendezvény sikerét bizonyítja, hogy a látogatók száma több mint 120 fő volt és nemcsak tanulók, hanem szülők is részt vettek, tekintettel arra, hogy a pályaválasztás nem egyszerű dolog, ezért szeretnék körültekintően meghozni a közeljövőben előttük álló nagy döntést.