Gyakorlati képzőhelyek ellenőrzése

Frissítve: 2021.02.17.

A szakmai utánpótlás nevelés legfontosabb lehetősége a vállalkozásoknál folyó életszerű gyakorlati képzés. A kamara meghatározó szakképzési feladatai közé tartozik, az erre vállalkozó cégek szakmai felkészítése, módszertani tanácsokkal való ellátása, s egyben a szükséges személyi és tárgyi feltételek ellenőrzése is. 


A Szakképzési Törvény változásának következtében a duális képzőhelyek feladatai is megváltoznak. Az alábbiakban bemutatjuk milyen feltételeknek kell megfelelniük és milyen dokumentumok kérhetők számon a duális képzőhelyektől.

A jogszabályi rendelkezés alapján a gazdasági kamara 2022. augusztus 31-éig hivatalból felülvizsgálja az Szt. szerinti gyakorlati képzés folytatására jogosult szervezetek közhiteles hatósági nyilvántartását és azt, aki a duális képzőhelyre az új törvényben meghatározott szabályoknak megfelel, a duális képzőhelyek nyilvántartásába felveszi.

Aki az új törvény hatálybalépésekor (2020. január 1-jén) az Szt. szerinti gyakorlati képzést folytató szervezetként a gazdasági kamara ilyen nyilvántartásában szerepel, 2022. augusztus 31-ig duális képzőhelyként – nyilvántartásba vétel nélkül is – részt vehet a szakirányú oktatásban.

Ugyanakkor az újonnan nyilvántartásba vett duális képzőhelyek pedig részt vehetnek a kifutó rendszerben folyó, OKJ-s szakképesítésekhez kapcsolódó gyakorlati képzés megszervezésében.

A régi és az új rendszer eltér egymástól az ellenőrzések tekintetében is. Kattintson az alábbi lehetőségekre a részletekért:

 

A képzőhelyek ellenőrzése a Tanulószerződéses tanulókra vonatkozóan
A képzőhelyek ellenőrzése a Szakképzési munkaszerződéses tanulókra vonatkozóan

Az ellenőrzések során vizsgálandó dokumentumok listáját IDE kattintva találja a Tanulószerződés és Szakképzési munkaszerződés vonatkozásában is.

A Duális képzőhelyek nyilvántartásába felvett gazdálkodó szervezetek listáját IDE kattintva érheti el.

Kapcsolódó dokumentumok:

Az ellenőrzések formanyomtatványai

További információért keresse kollégánkat!

Nagy Renáta

Munkahely: 
Heves Megyei Kereskedelmi és Iparkamara
Beosztás: 
Duális képzési tanácsadó
Cím: 
3300 Eger, Faiskola út 15.
Telefonszám: 
+36 36 429-612 120-as mellék
+36 20 480 - 4182
E-mail cím: 
renata.nagy@hkik.hu