Visszanézhető a MOHU online tájékoztató rendezvénye

2023.05.24.

A Magyar Kereskedelmi és Iparkamara (MKIK) a MOHU Zrt. és a Magyar Energetikai és a Közmű-szabályozási Hivatal (MEKH) részvétel országos online tájékoztató rendezvényt szervezett május 16-án a gazdálkodó szervezeteknek és a hulladékbirtokosoknak a kötelező regisztrációról, illetve a Kiterjesztett gyártói felelősség (EPR) rendszerről.

 

Előadók:
•    Szabó Szilvia, MOHU Gyártói Felelősségi Rendszerek vezetője – Kiterjesztett gyártói felelősség (EPR)
•    Modrovics Mónika, MOHU területi vezetője – Hulladéktermelői regisztráció
•    Magyar Energetikai és Közmű-szabályozási Hivatal: 2/2023. (IV. 6.); 3/2023. (IV. 6.); 4/2023. (IV. 6.) MEKH rendeletek

 

Az eseményről készült videófelvétel megtekinthető az MKIK honlapján: IDE KATTINTVA

 

Amennyiben a témával kapcsolatban további kérdése lenne, forduljon a MOHU Zrt-hez: https://mohu.hu/kapcsolat

 

A hulladéktermelő gazdálkodó szervezeteknek és intézményeknek április 30-ig kell regisztrálni a MOHU MOL Hulladékgazdálkodási Zrt. portálján az elektronikus ügyintézési felületen. A regisztrációval a hulladéktermelők a koncessziós keretek között végzett hulladékgyűjtés és -kezelés 2023. július 1-jén induló rendszeréhez csatlakozhatnak. 

A szolgáltatás igénybevétele kötelező. Az intézmények és gazdálkodó szervezetek, koncesszió alá tartozó, elkülönítetten gyűjtött hulladékának begyűjtését kizárólag a MOHU Zrt. és annak szerződött intézményi szolgáltatója végezheti július 1-jétől. E nappal, az uniós irányelveknek megfelelően, elindul a kiterjesztett gyártói felelősségi rendszer. 

A cél, hogy a termékek gyártói, illetve első belföldi forgalomba hozói viseljék a pénzügyi felelősséget a hulladékkezelésért a termék teljes életciklusa során.

 

Hogyan érinti a vállalkozását ez a változás?

A 2012. évi CLXXXV. törvény azon intézményi és gazdálkodó szervezetek számára, amelyek hulladékgazdálkodási intézményi résztevékenység körébe tartozó hulladékot termelnek és azokat elkülönítetten gyűjtik kötelezően előírja, hogy a MOHU Zrt. által üzemeltetett elektronikus ügyintézési felületén, a Partner Portálon regisztráljanak, valamint a szerződéskötéshez szükséges adatokat megadják. 

A hulladékgazdálkodási intézményi résztevékenység körébe tartoznak például az alábbi hulladékok:
•    csomagolóanyagok (pl. papír, műanyag, fa, fém, üveg, veszélyes csomagolóanyagok stb), 
•    elektromos és elektronikus berendezések, 
•    elemek és akkumulátorok, 
•    gépjárművek és alkatrészeik, 
•    gumiabroncs, 
•    reklámhordozó és irodai papír, 
•    használt sütőolaj, 
•    biológiailag lebomló hulladék,

 

Hogyan zajlik a regisztráció?

2023. március 1. és 2023. április 30. között azon gazdálkodó szervezeteknek kell regisztrálniuk a MOHU Partnerportálon, amelyek 2023. február 28. napján a hulladékgazdálkodási intézményi résztevékenység körébe tartozó hulladékot termeltek.   

A regisztráció menetével kapcsolatos részletes tájékoztatást a mohu.hu weboldalon (Nem lakossági ügyfelek -> Gazdálkodó szervezetek és intézmények regisztrációja) olvashat. További felmerülő kérdésével kapcsolatban felveheti a kapcsolatot ügyfélszolgálatunkkal.